REVIEWDevialet

Conclusie

Rene Smit | 31 december 2010 | Devialet

Weinig slaap en heel veel muziek…zo laat de recensieperiode zich het best omschrijven. Het luisteren naar muziek met de Devialet D-Premier is een unieke ervaring waar je slechts met moeite van los komt. Het is de meest schone en transparante versterker die ik ooit in mijn luisterruimte heb mogen hebben. Niets klonk eerder zo realistisch als deze prachtige Française. De versterker is in staat een drie dimensionaal beeld op te bouwen dat, mits aanwezig op het bronmateriaal, grenst aan surroundweergave. Er is niet alleen sprake van dieptewerking vanaf de luidsprekers naar achter toe bij het opbouwen van de stage, maar soms ook enkele meters voor de speakers.

Dat was zeker niet alleen het geval bij de bekende Q-sound cd’s, maar ook bij ‘normale’ opnames. De D-Premier is als geen ander in staat de luidsprekers fysiek te laten verdwijnen en de muziek volkomen los in de ruimte te projecteren. Doordat de weergave zo schoon en vrij van vervorming is, is elk detail in de opname hoorbaar zonder de prijs van een te analytische weergave te moeten betalen. Té analytisch vertaalt zich vaak in vermoeidheid bij langer luisteren en een verminderde betrokkenheid bij de muziek, iets waar ik met deze versterker totaal geen last van heb gehad. Diverse malen is uren achtereen geluisterd zonder een spoor van luistermoeheid.


Het chique display van de D-premier

In eerste instantie leek de verkoopprijs van 11.900 euro erg hoog. Afgezet tegen hetgeen het apparaat biedt mag je bijna van een koopje spreken. Naast het beest van een versterker in één van de aller-fraaiste kasten die ik ooit voor een audioapparaat gezien heb, is en kan de Devialet veel meer. Zo is er een hoogwaardige ingebouwde D/A converter waardoor je kunt volstaan met een goed loopwerk of streaming device voor muziekweergave. De veelheid aan digitale aansluitingen biedt tevens de mogelijkheid de geluidsweergave van andere digitale bronnen zoals een tv-decoder of Blu-ray speler naar een hoger plan te tillen.

De versterker is volledig en heel simpel naar uw eigen wens te configureren. Zo kan zelfs het uitgangsvermogen aangepast worden. En wat te denken van het exact aanpassen van de ingebouwde phonotrap aan het gebruikte element. Simpeler zaken als het toekennen van namen aan de diverse ingangen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

De Devialet D-Premier heeft in de (te) korte kennismakingsperiode zoveel indruk gemaakt op mij en de rest van mijn huisgenoten, dat we de Française met pijn in het hart weer aan de importeur meegaven. Mocht ik ooit een prijs in de loterij winnen dan weet ik in ieder geval waar een gedeelte van de winst naar toe gaat… Een schoonheid in zowel prestaties als verschijning.    

 

Gebruikte apparatuur:

  • vM SA230vM SACD speler
  • Audiovector S3 Avantgarde Arreté speakers


Bekabeling en accessoires:

  • Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels
  • Inakustik AC1502-6 stekkerblok
  • Supra Lorad netsnoeren
  • AHP klankmodule
  • Quadraspire QX25 voetjes
  • Quadraspire Q4L audiorack

EDITORS' CHOICE