Het einde van de hobby? - Conclusie

Het Einde Van De Hobby? - Conclusie

Een Lyngdorf systeem is - en nu ga ik iets gevaarlijks beweren - niets voor audiofielen. Zij zullen gruwen van de verregaande digitale nabewerking van het geluid, en zullen zich geen raad weten met het vooruitzicht dat er na aanschaf van een Lyngdorf systeem niks meer te upgraden valt, tenzij het naar een groter Lyngdorf systeem is.

Maar juist doordat het geluid wordt nabewerkt krijg je in elke denkbare ruimte en met iedere luidspreker een weergave die zo optimaal is dat je die met geen enkele andere setup kunt bereiken. Je kunt het geweldig treffen met een bepaalde combinatie van andere merken, maar de perfectie van Lyngdorf benader je nooit. Ik was zeer onder de indruk, en ik heb serieus overwogen om ter plekke de TDAI-2200 te bestellen. Want dan zou ik me weer volledig kunnen gaan concentreren op waar het volgens mij om draait: de muziek.

Maar dan zou ik mijn vak als audio-journalist veel moeilijker kunnen uitoefenen, en ook mijn hifi-hobby voor een groot deel moeten opgeven. En ik moet eerlijk zeggen dat ik die beslissing op dit moment gewoon nog niet over mijn hart kan verkrijgen. Maar ik stel hem uit, niet af. Hoogwaardige muziekweergave zonder de rompslomp van audiofiele dogma’s en aanverwant gedoe is misschien wel de meest geruststellende belofte voor het leven na het moment dat ik besluit de hifi-pen aan de wilgen te hangen.

Los van al die persoonlijk overwegingen kan ik zeggen dat Lyngdorf er in is geslaagd om met verregaande kennis van digitale geluidsbewerking een concept op de markt te brengen dat zijn gelijke niet kent. Met enorm veel respect voor de muziek maar ook zonder angst om ongebaande paden te bewandelen hebben Peter Lyngdorf en zijn team iets ongelooflijks gepresteerd: de discussie over digitaal versus analoog kan wat mij betreft bij deze gesloten worden.

Rest mij nog mijn dank uit te spreken aan Willy van de Velde die mij zeer gastvrij ontving en wiens enthousiasme voor dit bijzondere merk niet alleen aanstekelijk, maar achteraf gezien ook nog volkomen begrijpelijk is.

Lyngdorf TDAI-2200 geïntegreerde versterker/processor - 2790 euro

Lyngdorf RoomPerfect module optie – 1090 euro

Lyngdorf SDA-2175 eindversterker - 1490 euro

Lyngdorf DP-1 dipool luidspreker - 1990 euro p/st

Lyngdorf BW-1 Wall Woofer - 990 euro p/st

Steinway Lyngdorf - p.o.a.

MERK

EDITORS' CHOICE