ARTIKEL

Kaasje

Genoeg over de fraaie luidsprekers en de genoemde kwaliteiten: good looks can only carry you so far. Het is nu tijd om kennis te maken met de klankmatige kwaliteiten van de set Chorus 826 V luidsprekers die zijn opwachting maakt in de dedicated luisterruimte. Deze is dermate slim en doordacht ingericht dat deze nog het meeste wegheeft van een normale woonkamer zoals deze bij mij en u waarschijnlijk ook is ingericht.

Wel, beste lezer, ik kan u zeggen dat dit niet tegenviel. In het geheel niet. Ondanks de relatief bescheiden omvang van deze slanke zuilen is het verbazingwekkend wat voor groot en levensecht beeld deze jongelingen kunnen projecten. Bijzonder vermeldenswaardig is de weergave van het hoog. Ondanks een stevige geluidsdruk blijft het hoog verschoond van elke vervorming dan ook. Strain-free, zoals dat zo mooi in het Engels uitgedrukt wordt. Maar ook het oh zo belangrijke middengebied profiteert mee van deze meer dan utstekende hoogweergave. Stemmen klinken zeer vloeiend en natuurlijk zoals we kunnen horen op een liveopname van het pianoconcert van John Adams in de Doelen, Rotterdam. Pianomuziek. Kaasje voor mij daar ik zelf het instrument al meer dan 30 jaar bespeel. Hier hebben de ingenieurs van Focal bijzonder hun best gedaan. Meer dan uitstekend is de balans gevonden tussen de heldere texturen van het instrument, de snaren en de boventonen, en het donkere texturen, het houtwerk en mechaniek.
Wat men de 826 V ook voert, het blijft allemaal even vanzelfsprekend, even natuurlijk, ongedwongen en open. Ik bedenkt me naarmate ik meer van deze luidspreker hoor dat in de prijsklasse van ongeveer 1500 Euro het paar waar deze luidsprekers in te vinden zijn de Chorus 826 V een geduchte speler van formaat vormt.

Tot slot luisteren we nog even naar de Grande Utopia, het statement van Focal op het gebied van de ultieme geluidsweergave. Dit is niet misselijk. Alles wordt levensecht, schaal 1 op 1, weergegeven. Maar wie denkt dat deze weergevers alleen excellereren bij groot symfonisch geweld of stevig rock heeft het goed mis. Met het grootste gemak wordt hier de timiditeit van een kamerorkest weergegeven waarbij zelfs de fijnste klanknuances en texturen ons niet ontgaan. Maar goed, laten we ook reŽel zijn, aan wie is het voorrecht voorbehouden om deze twee giganten te plaatsen van elk 180 kilogram per stuk bij een kostprijs van ongeveer 70.000 Euro zonder het opnemen van een tweede hypotheek? Ik moet dan weer denken aan de Chorus 826 V die voor slechts een fractie van de prijs in mijn oren een statement neerzet in de prijsklasse waar deze is te vinden. En dat is voorwaar een compliment waard!


Tot slot.

Dat oude ambachten zeker nog bestaanrecht hebben in een wereld van efficiency, goedkope productieprocessen en slimme, uitgekiende marketing concepten is me wel duidelijk geworden na het bezoek aan Focal. Een bijzonder compliment is dat men in een markt die sterk in ontwikkeling en beweging is rotsvast in zichzelf blijft geloven en investeren. Daarbij nastreeft zichzelf te zijn en te blijven, volledig authentiek. Onwillekeurig moet ik denken aan iets wat bij ons thuis vroeger vaak werd gezegd: ďgoede wijn behoeft geen kransĒ. Ik maak me geen zorgen. Met die wijn zit het wel goed, meer dan goed zelfs. Die krans, die komt er vanzelf, zeker weten.

In 2004 bracht Rene van Es een bezoek†aan de fabrieken van JM Lab in Pau waar†kasten voor Focal/JM Lab luidsprekers gemaakt worden. Klik hier voor een verslag van dit bezoek.


Meer informatie:

De Nederlandse distributeur voor Focal JM-Lab is Heijmans Sound & Vision:

Heijmans Sound & Vision
Wetering 7
1261 ND
Blaricum (NH)
Tel. †035-5247075
Fax.† †035-5247319

De Importeur voor de Benelux:

PV Trade Benelux
Groot Bijgaardenstraat 65,
B-1600 Sint-Pieters-Leeuw
BelgiŽ
Tel.† †+ 32 (0) 10415640
Fax. †+ 32 (0) 10418662

Voor de internationale website van Focal JM-Lab klikt u op deze link.

EDITORS' CHOICE