HI-VISITMultifoon hifi

Muziekcollectie

Rob Nijman | 08 september 2015 | Fotografie Beeldhouwers

Na alle toelichting van Koopman, is er uiteraard ook tijd om even voor wat muziek te gaan zitten. In het achterste gedeelte van de zaak, waar de meeste oplossingen van Rivasono (tevens partner van Multifoon) te vinden zijn, is een prettig – maar niet volledig – afgesloten zithoek ingericht. Koopman heeft er op het moment toegang tot de uitgebreide muziekbibliotheek van een Sooloos-systeem, die hij afspeelt op een paar Wilson Audio-speakers. Maar er staat ook een prachtig analoog model van TW-Acustic op het audiomeubel. En dat is wel zo logisch, want tegen de achterwand vinden we een imposante platencollectie. Die tot onze grote verbazing maar zo’n twintig procent van de volledige collectie van Multifoon beslaat.



En dat brengt ons dan toch nog even naar de muziekgeschiedenis van het pand, waar we eerder al naar hintten... Het blijkt namelijk dat Koopman het prachtige pand twee jaar geleden geërfd heeft van één van zijn trouwste klanten, die sinds de jaren ’80 zijn dorst naar goede hifi bij Multifoon wist te lessen. Een muziekliefhebber pur sang, die tot zijn 84 verzamelen, maar ook met het spelen ervan – hij studeerde kort na de Tweede Wereldoorlog af aan het conservatorium, en gaf in zijn leven altijd een belangrijke rol aan muziek. Voorin de winkel hangt een prachtige portretfoto van deze man, hier 29 jaar oud en zoals zo vaak het geval was gewapend met zijn muziekinstrument. Een bijzonder verhaal, dat Leen met liefde deelt maar waarover we vanaf het begin van deze Visit samen nadenken of dat stukje geschiedenis van de winkel voor de lezer ook interessant is, of we dat passend kunnen delen.

Als we aansluitend op de luistersessie, gezeten tegenover de impostante (en eveneens zelfgebouwde) platenkast vol vinyl ook nog even een verdieping hoger gaan om de rest van de collectie te aanschouwen – zo’n 6.000 cd’s en 12.000 platen! –, is het antwoord op die vraag echter snel gevonden. Ja, natúúrlijk moeten we dat verhaal meenemen. Niet alleen vond de vorige eigenaar in Multifoon zijn erfgenaam voor het mooie pand, ook de indrukwekkende en nauwgezet verzamelde collectie muziekmateriaal werd er onderdeel van. En dan hebben we het nog niet eens over de kolossale Goldmund speakers die Leen op zijn zolder heeft staan... Een verhaal op zich! Dat is echter voor een andere keer, voor nu stellen we voor dat je zelf eens richting Delftshaven reist: een prima bestemming voor iedere muziekliefhebber.

Multifoon Hifi:
Denny Cabell
Leen Koopman
Ronald Krijgsman
Han van Slingerland


EDITORS' CHOICE