REVIEWB&W

Conclusie

Gastauteur | 27 september 2007 | B&W

Omdat de prijsverschillen tussen de diverse apparaten die we op bezoek kregen aan de forse kant zijn - de goedkoopste tv kost 769 euro, de duurste 2.299 euro - hebben we besloten om de test in twee delen op te splitsen. Het eerste deel daarvan omvat zes toestellen die voor 769 tot 1.400 euro van eigenaar wisselen, terwijl het tweede deel voorbehouden is voor toestellen - eveneens zes stuks - met een prijskaartje tussen 1.499 en 2.299 euro.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingKlik hier voor een vergrote afbeelding

Over naar de eerste testgroep. Die bestaat voor de helft uit ‘nieuwe’ merken - Tatung, Mirai en Acer - en voor de helft uit de ‘vertrouwde’ merken Sharp, Panasonic en Samsung. Opmerkelijk daarbij is dat aan de toestellen van de nieuwe merken de goedkoopste prijskaartjes hangen. Met dat alles in het achterhoofd is het geen grote verrassing dat de Mirai T3214G (799 euro) en de Acer AT3205 (999 euro) de minst sterke scores uit de test voorleggen. Wel staan we te kijken van de score van de Tatung V32MCGI. Dat toestel is met 769 euro de goedkoopste testdeelnemer, maar blijkt zowaar een hogere score voor te leggen dan de Sharp Aquos LC-32RA1E, die bijna het dubbele kost. Zoals in de scoretabel te zien is, scoren de laatste twee deelnemers uit deze categorie - de Samsung LE32N71 (1.400 euro) en de Panasonic X-32LX60F (1.200 euro) - op het vlak van beeldkwaliteit stukken beter dan de overige vier deelnemers. De Panasonic is echter duidelijk de beste van de twee en bovendien kost hij 200 euro minder dan de Samsung. De Panasonic X-32LX60F wordt dan ook de Beste Keus én de Beste Koop in deze categorie.
In de tweede testgroep valt de V²max HL-3210V uit de boot. Het apparaat blijkt namelijk niet over ingebouwde luidsprekers te beschikken, waardoor het niet correct vergeleken kan worden met de overige tv’s. De verdeler van de V²max-schermen liet na het afsluiten van de test bovendien weten dat het geteste apparaat binnenkort zal worden vervangen door een nieuw model. Het toestel dat de sterkste prijs-kwaliteitverhouding kan voorleggen is de Sony KDL-32V2500 (1.599 euro), die dan ook Beste Koop wordt. De beste tv die we dit keer in handen kregen is de Philips 32PF9731D (1.999 euro). Dit knappe apparaat mag zich Beste Keus noemen.

Testmethode: 

In een eerste fase werden de toestellen aan het analoge tv-kabelnetwerk gehangen, waarna de eerste kijksessie volgde. Daarna voedden we de toestellen - met behulp van een Oehlbach HDMI-kabel - met dvd-beeldmateriaal, afkomstig van onze Denon DVD-3910 speler. Op die manier kregen we te zien hoe de tv’s presteerden als ze recht uit de doos kwamen. Pas daarna regelden we de parameters van de verschillende toestellen zo goed mogelijk af, daarbij geholpen door de HDTV Calibration Wizard test-dvd van ISF/Monster. Daarop volgde dan een tweede, definitieve kijksessie met dvd en analoge kabel-tv.

MERK

EDITORS' CHOICE