REVIEWMarten

Naschrift van de importeur

Het komt wel eens voor dat een importeur zich niet helemaal kan vinden in de luisterervaringen en conclusie van een recensent. Omdat HiFi.nl in dit soort gevallen de mogelijkheid aan importeurs of fabrikanten biedt om inhoudelijk op een recensie te reageren vroeg Hans van Put van importeur HVP Audio of wij de volgende reactie wilden plaatsen, waar we uiteraard graag aan voldoen.

Redactie HiFi.nl


Allereerst wil ik René bedanken voor tijd moeite die hij genomen heeft om de Marten FormFloor te beoordelen. Omdat de luidsprekers tijdens de Doelenshow blijkbaar beter presteerden dan bij hem thuis probeer ik het een en ander toe te lichten.

René is waarschijnlijk gewend aan of heeft een preferentie voor een prominente hoogweergave en dat is zijn goed recht; het samenstellen van een audioinstallatie is immers een persoonlijke aangelegenheid, wat de hobby juist zo boeiend maakt, maar dit ter zijde. Te verwachten is dan dat de rest van zijn set getuned is om deze hoogweergave te controleren. Met bijv, kabels, (sommige) buizenversterkers en een luidsprekeropstelling wat dichter bij de achterwand (meer laag en laag-miden). Voor de FormFloor zou deze tuning iets anders kunnen verlopen, wellicht met andere interlinks en mogelijk andere luidsprekerkabels. Uit het verslag is op te maken dat Rene een luisterkamer heeft met een gedempte akoestiek, terwijl in de huidige woonkamer gemiddeld hardere materialen gebruikt worden (= hogere reflectiewaarden). Er zijn ook nog andere variabelen die de klankbalans beinvloeden, zoals de eigenschappen van het gebruikte audiomeubel, de netkabels en netfilters etc.

Een van de uitzonderlijke talenten van de FormFloor is een hoogweergave die meer overeenkomt met de gehoormatige ervaring in de concertzaal en bij het luisteren naar akoestische muziekinstrumenten. Kortom, minder hifi-hoog en toch een bovengemiddelde resolutie en detaillering. De FormFloor is bovendien juist niet extreem kritisch voor de toegepaste elektronica en andere omgevingsfactoren, maar laat ook duidelijk horen hoe de optimale tuning moet verlopen.

Mijn conclusie is een ongelukkige combinatie van mogelijkheden bij René, waardoor optimalisatie aan zijn voorkeuren onvoldoende heeft plaatsgevonden. Uit zijn betoog is echter af te leiden dat hij onder de indruk is van de voortreffelijke eigenschappen van de FormFloor, maar dat net het gereedschap voor de laatste fine tuning naar zijn smaak ontbrak. Omdat ik hierbij niet spreek over exotische maatregelen, concludeer ik dat er sprake kan zijn van ontbrekend gereedschap, waardoor de bespreking mijns inziens te vroeg en op sub-optimaal niveau is beëindigd.
 
Uiteindelijk is het aan de liefhebber die op zoek is naar een nieuwe luidspreker om te beoordelen of de Marten FormFloors kunnen klinken als een klok. Een goede dealer kan laten horen dat ze dit wel degelijk kunnen.


EDITORS' CHOICE