REVIEWNaim Audio

Vanaf de USB

Wanneer er muziek van een andere computer die gedownload is of geript op een USB harde schijf wordt gezet, kan deze aan een van de USB poorten worden gekoppeld. Er is dan geen sprake van bescherming door de backup software, maar er kan wel muziek worden gespeeld vanaf de USB schijf. Deze muziek kan uiteraard in WAV formaat zijn maar ook in FLAC, AAC, MP3 en WMA. Naast een USB harde schijf of stick kan ook een NAS ingezet worden. Hiermee wordt de capaciteit en de veiligheid van de toegenomen capaciteit vergroot. Een NAS met tenminste twee schijven biedt de mogelijkheid tot mirroren of een backup. We hebben de Naim HDX gecombineerd met een QNAP TS-219 die bij de HDX werd meegestuurd. Ook hierop stonden weer een flink aantal al geripte albums.

NAIM HDX - extern

Het aansluiten is weer geen probleem zeker als de DHCP optie wordt gebruikt en al snel ziet de HDX de NAS en kan er worden gespeeld. Dit gaat net als bij spelen vanaf de lokale schijf probleemloos. De aanwezigheid van de NAS maakt gelijk een experiment mogelijk. We vergelijken een album dat geript is naar de lokale harde schijf in het standaard WAV formaat met hetzelfde album dat naar FLAC 5 formaat is geript en op de NAS is gezet. Als we hebben uitgevonden hoe de twee snel zijn te selecteren via de laptop met Desktop Client interface kan er worden gewisseld. Al snel volgt de conclusie dat het decoderen door de FLAC software op de Windows XP Embedded kant van de HDX snel verloopt en dat er geen hoorbaar verschil is tussen de directe WAV versie of de van FLAC naar WAV vertaalde versie. De NAIM DAC behandelt de aangeboden data identiek en zonder gehoormatig verschil.

Die DAC zelf is te omzeilen door gebruik te maken van het digitale S/PDIF signaal en dit naar een externe DAC te leiden. Het is mogelijk maar dat doet het ontwerp van de HDX tekort. Uiteraard kan een externe DAC het muzieksignaal verbeteren maar dan wel tegen een flinke prijs. De DAC zoals Naim die in de HDX heeft gebouwd is speciaal voor de HDX ontwikkeld ondermeer met ondersteuning voor meerdere zones.

Wat wel is te upgraden aan de HDX en dan de HDX als geheel is de voeding. Geheel in het Naim stramien is ook de HDX te voorzien van een aparte externe voeding. Deze voeding is dan bedoeld om de analoge kant van de HDX te voorzien van extra gereguleerde spanning. Vooral de klokken en de DAC ondervinden hiervan een positieve invloed in die zin dat de noise floor, de achtergrond ruis, verminderd.

De Naim HDX is een heel simpel systeem en ideaal voor iedere muziekliefhebber die toe is aan een nieuw medium maar geen afscheid wil nemen van zijn muziekcollectie. Alle processen die het werken met een computer om cds te rippen en bij te houden in een bibliotheek worden door de software in de HDX uit handen van de gebruiker gehouden. Als de HDX eenmaal is ingesteld en aangesloten op het thuisnetwerk e iets dat de dealer kan doen e is het enige wat de gebruiker moet doen is cds laden en een paar minuten later afluisteren. Hoewel, tijdens het rippen kan een al eerder geript album worden gespeeld, multi tasking dus.

NAIM HDX - laptop

Naast deze eenvoudige manier van rippen biedt de uitgebreide menustructuur allerlei mogelijkheden tot het samenstellen van playlists gebaseerd op diverse criteria. De menus zijn uitgebreid en in het Engels. Wel is het mogelijk om als taal Nederlands te selecteren voor de menus van het touchscreen en de tv interface. Wellicht dat in sommige gevallen de dealer hier wat extra uitleg bij geeft. Hoewel het touchscreen een aardige optie is werkt het toch prettiger met een handheld of met een laptop. Wat we wel missen voor een apparaat in deze stevige prijsklasse is een standaard WiFi mogelijkheid naast de ethernet aansluiting.

Een ander punt van kritiek zijn de ondanks alle voorzorgen toch lawaaierige harde schijven zeker door de harde koppeling met de kast in verband met de warmte afvoer is de HDX nu en dan hoorbaar aanwezig. Muzikaal gezien is er absoluut geen kritiek. De speler mist elke vorm van edigitaale geluid wat vaak geassocieerd wordt met jitter. Ook het gebruikte analoge filter is van een prettig type dat het hoog net wat afrond. Snelheid heeft de HDX in voldoende mate net als coherentie. Het enige nadeel, en daar kan Naim niets aan doen, is dat er met een speler als de HDX weinig echte stilte meer is; er kan 24/7 muziek op staan zonder cds te wisselen of platen om te draaien.

MERK

EDITORS' CHOICE