ARTIKEL

De Fabrieken


René van Es | 04 september 2008

Ik beloofde het aan het begin van dit verhaal, de fabrieken van Focal zijn bezocht. In de fabriek van Bourbon-Lancy maakt Focal uitsluitend behuizingen voor de Utopia en de Electra serie. De kastenfabriek kent twee basis materialen: MDF om de kast te maken, fineer om hem af te werken. Platen MDF liggen klaar om op maat gemaakt te worden. Variërend in dikte tot 5 cm. MDF is makkelijk te verwerken, CNC gestuurde machines zorgen voor het op maat zagen en frezen van de verschillende delen. Die delen gaan op pallets naar de afdeling waar de kasten worden geassembleerd. Vanaf dat moment is alles handwerk.

Focal Grande Utopia

Dames lijmen de kastdelen aan elkaar. Twee soorten lijm worden gebruikt: een sneldrogende lijm die ervoor zorgt dat het proces doorgang kan vinden en er niet oeverloos hoeft te worden gewacht tot de delen één geheel vormen, een langzaam drogende lijm gaat eveneens in de naden. Lijm die na het uitharden zorgt voor een stevigheid van jaren en jaren. De samengestelde kast ondergaat daarna diverse schuurbehandelingen, uitgevoerd met zowel handschuurmachines als met een bandschuurmachine. Opnieuw, uitsluitend handwerk. Na het schuren zijn de kasten gereed om te worden gespoten met de grondlak of om te worden gefineerd. Kasten die geheel gelakt worden zijn dan compleet, als er fineer aan te pas komt ontbreken b.v. de zijpanelen. Het spuiten gebeurt met een witte lak waarin veel krijt zit verwerkt. Het krijt zorgt ervoor dat kleine oneffenheden gevuld worden en vormt een perfecte ondergrond voor de latere laklagen.

Focal Grande Utopia

Op de vraag waarom Focal een zwarte kast eerst wit spuit is het heldere antwoord: “Op een witte basis kunnen we heel gemakkelijk zien of het zwart 100% dekt”. Het spuiten met de hoogglans afwerking geschiedt in meerdere fases. Tussen de fases is het schuren, schuren en schuren. Is de afwerking eindelijk klaar, dan staat een volgende ploeg mensen klaar om de kasten eindeloos te polijsten. Een enkel foutje in de lak is voldoende om de kast af te keuren. Dus heeft men gezorgd dat het productieproces zo verloopt dat uitval minimaal is. De kasten gaan uiteindelijk met vrachtwagens op weg naar St. Etienne.

EDITORS' CHOICE