ARTIKEL

Het proces in St. Etienne


René van Es | 04 september 2008

In St. Etienne zijn verschillende productie stromen te onderscheiden. Het maken van de units. Het samenstellen van scheidingsfilters. Het samenbouwen van units, filters en kasten tot een geheel. De W-conus units zijn handwerk. Basis is het foam bedekken met glasvezel en het geheel “afbakken” in de oven tot een conus. Daarna wordt het overtollige materiaal afgesneden met een laser, tot een volmaakt ronde conus klaar ligt.

Focal Grande Utopia lasering proces

Tweede stap is het lijmen van de spreekspoel aan de conus. Dan volgt het frame met de magneet, het solderen van de draden en het magnetiseren van de magneten. Elke unit wordt getest en vergeleken met de gegevens van de referentie luidspreker. De dome’s van de Beryllium tweeters worden op een andere afdeling gemaakt. In een beschermde omgeving omdat Beryllium gevaar op kan leveren voor de gezondheid. Dat gevaar is trouwens gruwelijk overschat en Focal durft het met een gerust hart toe te passen. Al blijft men voorzorgen nemen. De units worden aangeleverd aan de assemblage afdeling waar ook de filters terecht komen. Daar ontstaat de luidspreker, volgt opnieuw een test en staat de doos klaar. Via het magazijn, de distributeur en de winkel staat de luidspreker uiteindelijk bij u thuis. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar schijn bedriegt.

Focal Grande Utopia

Als voorbeeld mag gelden de taak van Focal ontwerpers. Een ontwerp kan briljant zijn, je moet het ook in serie kunnen maken. Om er zeker van te zijn dat het serieproduct voldoet aan de eisen en “First of all” produceerbaar is, is de ontwerper verplicht vanaf het eerste moment dat zijn ontwerp in productie komt, mee te lopen in de fabriek. Dat geeft de ontwerper inzicht in het fabricage proces, hij vormt een direct aanspreekpunt voor het personeel en kan direct ingrijpen als hij merkt dat wordt afgeweken van zijn oorspronkelijke idee. Pas als is gebleken dat op de werkvloer mensen volgens instructie werken en een constante kwaliteit gehaald wordt, mag de ontwerper terug naar zijn tekenbord.

EDITORS' CHOICE