REVIEWAudioQuest

Edwin Smit


Menno Bonnema | 23 november 2013 | AudioQuest

“Ik was vooral benieuwd naar de invloed van de USB-kabels. Mijn installatie bestaat uit een Ciunas DAC, waarop ik een Logitech Squeezebox Touch heb aangesloten. Ter vergelijking heb ik ook mijn Macbook Air (met iTunes) erop aangesloten. De DAC staat verbonden met een Rega Elicit-R versterker, die het geluid weer doorgeeft aan mijn Totem luidsprekers. Voor de zekerheid heb ik de kabels eerst een uur of honderd laten branden voordat ik ging luisteren."

"Mijn eerste waarneming: de Carbon levert een betere plaatsing, meer diepte ten opzichte van mijn huidige USB-kabel. Nadruk op hoog/cymbalen. Breder/vrijer geluid, maar ten koste van laag. Transparant/helder geluid. De Pearl geeft een vlakker geluid, minder diepte ten opzichte van de Carbon. Scheller geluid, ik voelde me minder betrokken bij de muziek. De Forest tenslotte: bas lekkerder, geluidsbeeld meer in balans voor mijn gevoel. Forest te karakteriseren als muzikaal ten opzichte van Carbon audiofiel?"

"Ook de Forest weer ingezet: dit klinkt toch wel erg mooi bij het nummer Dull Flame of Desire van Bjork, waarbij de pauken tegen het einde vol aanzwellen."

"Later heb ik een Microsoft Surface Pro tablet ingeschakeld via de Carbon. Nu leek het geluid mooier los te komen van de boxen en krijg je meer inzicht in de plaatsing van de instrumenten. Ook de Forest weer ingezet, en die klinkt toch wel erg mooi bij het nummer Dull Flame of Desire van Bjork, waarbij de pauken tegen het einde vol aanzwellen. Het blijven nuanceverschillen. De HDMI-kabel-test heb ik niet aangedurfd: de kwaliteit van mijn mediaspeler is dusdanig dat hier eerst in geďnvesteerd dient te worden. Ook het verschil in netwerkkabels zie ik terug in de bouwkwaliteit. De duurste kabel is echt indrukwekkend, en ik ben blij dat ik het verschil niet kan horen dan wel niet belangrijk genoeg vind: mijn server staat 20 meter UTP kabel verderop en dat wordt me te prijzig…"

"Volgens mij is het essentieel om langere tijd een aantal kabels te kunnen beluisteren, thuis, op je eigen installatie om een goede aankoopbeslissing te kunnen maken, en de mogelijkheid die ik nu kreeg van AudioQuest is daarvoor perfect.”

Ons bezoek bij de winnende lezer uit ons panel lees je snel!

MERK

EDITORS' CHOICE