NIEUWS

Bert Fruitema over zelfbouw in RBE


Redactie HiFi.nl | 17 mei 2000
In de nummers van a.s. Mei - Juni - Juli van Radio Bulletin Electronica komt een groot artikel, geschreven door Bert Fruitema, over de HDPP 100 buizen eindversterker te staan.

Het is mogelijk, voor de iets gevorderde bouwer om deze (High-End) buizenversterker na te bouwen. In het eerste deel wordt, in een heel lange inleiding allerlei wetenswaardigheden en eigenschappen van de Electronenbuis vermeld. Het blokschema van de versterker is hier met wat foto's te zien. Het ontwerp behelst een balansversterker met 4XEL34 goed voor als het moet 100W. De versterker maakt gebruik van de spiksplinternieuwe uitgangstransformatoren van Amplimo n.l. 'VDV Specialist Range'. De versterker uitgerust met Svetlana buizen heeft een bandbreedte van let op: 130.000 Hz en klinkt niet meer zo erg tuby, dus niet meer overwarm.
Maar wel echt buizenkwaliteit. Er kan voor worden gekozen om met of zonder feedback te werken.

In deel 2 wordt de versterker aan de hand van een aantal schema's uitgebreidt beschreven. Er zijn voor de bouwer /lezer een aantal optie's mogelijk v.w.b. de uitvoering. Zo kan de versterker worden uitgerust met een buizen voeding of een solid state voeding. Ook is plaatsing mogelijk van een indikatorbuis (katteoog) ter verfraaiing. De bouwer/lezer is vrij te kiezen uit een variant van de ingangsstrap.

In deel 3 tenslotte wordt zeer uitgebreid ingegaan op de praktische verwezenlijking met heel veel tips die ook van pas kunnen komen bij de bouw van andere versterkers. Het geheel is voorzien van uitgebreide schema's tekeningen en foto,s. De bouwer wordt vrij gelaten in de opzet van het geheel, en kan de versterker bouwen in de vorm zoals hij/zij het wil. Er wordt gebruik gemaakt van in Nederland verkrijgbare onderdelen, welke gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Het ontwerp is High-Endig van opzet en de bouwer kan middels gebruik van audiofiele componenten de versterker verder opwaarderen. Aanwijzingen hiervoor worden gegeven.

Ook komt er nog een special uit van RB; 'De allesweter' met daarin o.a. nog een drietal artikelen over solderen. Ook deze zijn door Bert Fruitema geschreven. Deze zijn het afgelopen jaar in RB verschenen onder de titel 'het wel en wee van solderen', in de nummers juli/aug. - sept/okt. en okt./nov. 1999.

EDITORS' CHOICE