NIEUWS

Geluid zonder speakers met Soundbug


Redactie HiFi.nl | 18 maart 2002

Het bedrijf Olympia komt binnenkort met een bijzonder soort luidspreker op de markt zo schrijft ZDNet.. De zogenaamde Soundbug is een klein apparaatje wat bevestigd kan worden aan elk glad oppervlak wat vervolgens gebruikt kan worden als speaker. Op deze manier kan je bijvoorbeeld een tafelblad of een autoruit omtoveren tot een speaker wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor mobiele telefoons of MP3-spelers. Het apparaat zal tussen de 50 en 70 euro kosten en in april beschikbaar komen. De werking van de Soundbug is als volgt.

De Soundbug is ongeveer even groot als een computermuis en werd ontwikkeld in samenwerking met Newlands Scientific. Dit Britse bedrijf houdt zich bezig met Terfenol, een speciale metaalsoort die in de Soundbug verwerkt is. Terfenol geeft de trillingen door als het apparaat met een zuignap op een glad oppervlak bevestigd wordt. Het doet dit door een klein stukje uit te zetten.

Dit proces gaat met zoveel kracht gepaard dat de trillingen het tafelblad in beweging brengen en zo het geluid weergeven. Newlands Scientific heeft deze nieuwe methode van geluidsweergave 'Feonic' gedoopt. Goed nieuws voor muziekliefhebbers: door twee Soundbugs te gebruiken kun je zelfs een stereogeluid weergeven, ook als de beide kanalen op hetzelfde oppervlak zijn bevestigd.

Bron: Tweakers

Noot van de Redactie: of is het al bijna 1 april?

EDITORS' CHOICE