NIEUWS

Polk Audio RTi Serie


Redactie HiFi.nl | 22 juli 2002
(ingezonden persbericht)

DeAmerikaanse luidsprekerspecialist Polk Audio blijft permanent bezig met het verbeteren van zijn producten. Deze keer is de RTi serie (met de 'i' van 'improved') grondig onder handen genomen. Deze luidsprekers zijn voorzien van de laatste generatie Dynamic Balance drivers en tweeters voor een verbeterde geluidskwaliteit, alsmede nieuwe box-ontwerpen voor betere akoestische prestaties en een fraaier uiterlijk.

Vooral dankzij de geavanceerde productietechnieken in de nieuwe Polk fabriek - met name de houtbewerkingfaciliteiten - zijn er vele aspecten in de RTi speakers verbeterd. Veel aandacht is uitgegaan naar de luxueuze afwerking met echt houtfineer in kersenhout of zwart essen. Vervaardigd in Polks eigen, computergestuurde houtbewerkingafdeling. In de elegant vormgegeven RTi luidsprekerkasten is sowieso méér echt hout toegepast dan ooit tevoren; dat is belangrijk omdat van alle materialen hout nog altijd de beste akoestische eigenschappen heeft. Zowel de twee RTi zuilspeakers als de twee monitormodellen zijn verkrijgbaar met kersenhout of zwart essen fineer.

In de Polk RTi serie worden 165 en 133mm Dynamic Balance woofers toegepast met conussen van polymeer/mineraal-composiet en butylrubberen ophangranden voor duurzaamheid en egale, brede respons zonder kleuring van het geluid. Als tweeters worden 25mm, met polymeer behandelde, zijden koepelmodellen ingezet voor een gedetailleerde, heldere hoogweergave. De basreflexpoorten aan de voorzijde van de RTi speakers maken gebruik van de ARC techniek (Acoustic Resonance Control), het gepatenteerde basreflex-poortsysteem dat erop is afgestemd om de resonantie en vervormingen - bijvoorbeeld staande golven - van de behuizing te elimineren. De RTi70 en RTi100 zuilspeakers bezitten aan de onderzijde een Power Port, een ander patent van Polk Audio. De kegel tegenover het poort-uiteinde elimineert luchtturbulentie en poortgeruis. Daarmee wordt, naast een kwaliteitsverbetering vam de basrespons, een 3dB verlies in het laag voorkomen (dat wil zeggen de helft van het versterkervermogen!). De RTi70 heeft twee identieke, naar voren stralende woofers; bij de RTi100 zijn ook twee 165mm woofers aanwezig, maar hier is de ene operationeel in het midlaaggebied, terwijl de ander puur als subwoofer dienst doet. Deze woofer wordt aangestuurd door de eigen interne 35 Watt versterker (in linker- en rechterkast aanwezig) van de RTi100. Bij de Polk Audio boekenplankluidsprekers RTi28 en RTi38 is het verschil te vinden in de grootte van de midwoofers: respectievelijk 133 en 165mm. Zo staan zowel het luxueuze uiterlijk als de toegepaste hoogwaardige technieken in het teken van 'echte', klinkende akoestische prestaties van de Polk RTi luidsprekers.

Center- en surroundspeakers

De RTi lijn is niet alleen uitermate geschikt voor stereo muziekweergave; ook als onderdeel van een home theater systeem presteren de RTi's meer dan voortreffelijk. Bij de vier Polk Audio RTi luidsprekers behoren bijpassende center- en surroundspeakers. Voor een exacte aanpassing aan het 'timbre' van de frontspeakers zijn in de CSi30, CSi40, FXi30 en FXi50 luidsprekers identieke Dynamic Balance drivers en tweeters toegepast als in de RTi serie. De Dynamic Balance techniek vloeit voort uit een laserobservatie van conusresonanties; met dit gegeven wist Polk de betreffende resonanties sterk te verminderen. De CSi en FXi luidsprekers zijn in zwart essen uitgevoerd.

De CSi30 centerspeaker koppelt een 165mm woofer aan de 25mm tweeter en de CSi40 bezit twee van zulke 165mm woofers plus een PowerPort. Uiteraard zijn deze centerspeakers (net als de front- en surroundspeakers) magnetisch afgeschermd om geen beeldschermvervorming te veroorzaken. Dialogen in films en fronteffecten, met nadruk op het middengebied, worden realistisch weergegeven met deze Polk centerspeakers.

Opvallend bij de bijzonder gevormde FXi surroundspeakers is dat aan twee van de drie zijden, in een hoek van 45 graden, luidsprekers gepositioneerd zijn voor het beste spreiding van het effectgeluid zodat de hedendaagse veeleisende meerkanaals geluidsbronnen adequaat kunnen worden weergegeven zonder verlies van kwaliteit. De FXi30 bevat twee 25mm tweeters en een 133mm woofer; de FXi50 is voorzien van een 165mm woofer. In elke ruimte kunnen de Polk FXi speakers zodanig opgesteld worden - en op de dipool of bipool instelling worden geschakeld -dat altijd een uitstekend resultaat kan worden verkregen. Een dipolair afstraalpatroon is te prefereren met de FXi luidsprekers naast de luisteraar. Met de FXi's achter de luisteraar geeft een bipolair patroon betere resultaten.

Meer informatie is verkrijgbaar bij ASN Technologies, tel. 053 4286000

EDITORS' CHOICE