NIEUWSB&W

HVT SACD Workshop


Redactie HiFi.nl | 16 oktober 2002 | B&W
(Ingezonden mededeling)

Ronald Prent gast van HVT op VAD Hifi Show 2002

Het is weer zover. 19 en 20 oktober (21 oktober voor dealers) wordt de traditionele VAD Hifi Show weer in Veldhoven gehouden. Ook HVT is vanzelfsprekend weer van de partij. Met een stand, maar ook weer met een workshop. Voor deze workshop is een bijzondere gast aanwezig: Ronald Prent van Galaxy Studios. U vindt hem en HVT in ruimte 112.

Grote namen
Ronald Prent heeft al met aardig wat pop- en rock-grootheden gewerkt: Elton John, The Police, T`Pau, Paul Young, David Bowie, Robert Palmer, Mink Deville, the Nits, David Sylvian, om er maar een paar te noemen. Ook heeft hij al veel meerkanaals SuperAudio CD’s gemixt: Guano Apes, Manowar, ML (Merel), dEUS, Clouseau, Kane, DJ Jean en ook heeft hij dit jaar op het North Sea Jazz Festival opgenomen, in meerkanaals SACD.

Pop
Ronald Prent2Na meerkanaals workshops waarbij vooral klassieke muziek en jazz centraal stonden met Werner Dabringhaus van MDG (vorige VAD), met Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia (Doelen Lente Hifi Show 2002) en David Chesky is het nu de beurt aan de popmuziek.
Waar het bij klassieke muziek en jazz gewoonte is om in een surroundopstelling een soort concertzaaleffect te creëren is dat bij popmuziek veel minder het geval. Dit heeft alles te  maken met hoe deze genres doorgaans worden opgenomen. Bij popmuziek is het heel gewoon dat de verschillende muzikanten hun partijen apart inspelen. Soms zelfs in een ander land en op een heel andere plaats dan waar de rest van de instrumenten werd opgenomen. De drummer kan op woensdag komen, de gitarist op vrijdag en de zanger alleen op zaterdag. Dan zingt Peter Gabriel een gastpartijtje, maar zonder hiervoor naar Nederland te komen. Hij stuurt de opname gewoon op. Daarna wordt de opname in elkaar ‘gezet’ en wordt er soms eenzelfde soort podiumperspectief gecreëerd als bij jazz en klassiek, op de mengtafel kan alles.
Meestal is men echter wat avontuurlijker. Dit kan in een surroundmix resulteren in instrumenten die (deels) van achteren komen. In wezen is dit natuurlijk niet slechter of beter dan het nabootsen of creëren van een concertzaal wanneer die er niet was, maar veel mensen moeten er toch aan wennen. Uiteindelijk gaat het erom of iets smaakvol is gedaan of niet, en natuurlijk of je het mooi vind.

Druk
Omdat het tijdens onze vorige workshops zeer druk was, wordt dit jaar ook gewerkt met kaartjes voor de demo’s. Ze zijn (gratis) te krijgen bij de HVT stand (doorgang bij zaal 1). Wie het eerst komt...

MERK

EDITORS' CHOICE