NIEUWS

Overname CDNow

Redactie HiFi.nl | 21 juli 2000
Het Duitse mediaconcern Bertelsmann redt online cd-verkoper CDNow van de ondergang met een overname voor 117 miljoen dollar. Bertelsmann betaalt de overname in contanten. Aandeelhouders ontvangen drie dollar per aandeel, precies de koers waarop het aandeel CDNow woensdag sloot. De overnameprijs is fors lager dan de 16 dollar waarvoor CDNow in 1998 naar de beurs ging en nog verder verwijderd van de 22,625 dollar die CDNow afgelopen jaar als hoogste koers noteerde. Naast het overnamebedrag van 117 miljoen dollar neemt Bertelsmann ook nog 42 miljoen aan schulden over van de online cd-winkel.

CDNow wordt onderdeel van het e-commercebedrijf van Bertelsmann. Het Duitse concern heeft verder een belang van 40 procent in boekverkoper Barnesandnoble en is eigenaar van Bol.com, dat in Europa boeken en cd's verkoopt. Volgens The Wall Street Journal zullen de Europese activiteiten van CDNow samengevoegd worden met die van Bol.com.

CDNow, een van de bekendste namen op e-commercegebied, verkeert al lange tijd in financieringsproblemen. Het verlieslatende bedrijf van de tweelingbroers Olim zag de bereidheid onder investeerders om geld te blijven pompen in de onderneming de afgelopen maanden afnemen. Eind maart had CDNow in totaal zo'n 212 miljoen dollar verloren.
Bertelsmann had indirect al eerder haar vizier gericht op CDNow. In juni vorig jaar wilde BMG, de platenmaatschappij van het concern, de webwinkel overnemen via Getmusic.com, haar joint venture met Seagram.

Maar CDNow koos voor een fusie met ColumbiaHouse, een joint venture van Universal en Sony Music. Het afketsen van die deal was de inleiding van talloze berichten over de financieringsproblemen van de online cd-winkel. De koers bleef ondertussen dalen. Bertelsmann betaalt nu dan ook voor CDNow een schijntje van het bedrag dat het vorig jaar had moeten neerleggen.

Bron: WebWereld.

EDITORS' CHOICE