NIEUWSB&W

Uitslag Matrix Platenwasmachine


Redactie HiFi.nl | 25 oktober 2002 | B&W

U maakte de afgelopen maand kans op een Clearaudio Matrix platenwasmachine twv 1900 euro. Uit de honderden inzendingen is a select een prijswinnaar gekozen:

Dhr. of mevr. I. A. Kole uit Goes. Wij zullen per telefoon nog met de prijswinaar contact opnemen en met hem/haar een afspraak maken voor het uitreiken van de prijs. Gefeliciteerd! :-)

Voor u allen die ook mee heeft gedaan maar niet heeft gewonnen, hebben we hieronder een selectie gemaakt uit de inzendingen op de vraag: Beschrijf in max. 100 woorden uw mooiste muziekervaring. Het valt op dat velen onder de inzenders het beleven van muziek het allerbelangrijkste vinden, de eigen apparatuur kan daar heel veel in bijdragen, maar het zijn vaak de onverwachte muzikale gebeurtenissen die niet te overtreffen zijn...

De ambiance was passend, een sombere herfst avond, die nieuw gebruikte lp uit zijn hoes gehaald waar de sporen van het verleden zijn deel hebben gedaan. De tonen zetten aan, de zangeres valt in en kippevel...ik kijk naast me, er wordt een traan weggepikt. De problemen van dag gingen op dat moment geheel aan ons voorbij. Wie die uitvoering zong blijft voor ons voorbehouden.

In een bak `3 LP`s voor 2 euro` vond ik een versleten exemplaar van A-HA `East of the Sun, West of the Moon`. Ik had een drukke dag achter de rug en ter onstpanning zette ik de LP maar meteen bij thuiskomst op. Bij de eerste tonen van `Crying in the rain` was het alsof ik een instant massage kreeg. Alle spieren ontspanden en in de volgende 3 minuten vloeide alle stress weg en daarna lag ik diep onderuitgezakt in de stoel de rest van de LP te luisteren. De dag was gered.

De tweede keer dat ik mijn leven een plaat afspeelde op een, voor de eerste keer, goede speler. Wat een gemis die afgelopen jaren, wat een verrijking voor de toekomst!

Het meeste geniet ik van muziek als ik erbij kan zijn wanneer deze wordt gemaakt, dus live. Helaas is het niet mogelijk (of financieel haalbaar) om alle muziek die je leuk vindt live te horen, om nog maar te zwijgen van bands die niet meer bestaan of artiesten die het tijdelijke hebben verwisseld voor het eeuwige. Mijn draaitafel is een praktisch alternatief dat het origineel dichter dan welk ander medium dan ook benadert en dan geniet ik met volle teugen, alsof ik erbij was!

Op de bonnefooi in 10 uur naar Montreux getreden voor het gelijknamig Jazz Festival. Wat een geluk, dezelfde avond is "Quincy`s night". Al Jarreau, Quincy Jones, Chaka Kan en vele vele andere grootheden samen op 1 podium ondersteund door een superband. Een en al groove en een perfecte mix van Funk, Soul en Jazz. Op het hoogtepunt van de avond wordt als extra special guest Ray Charles het podium op geleid en neemt plaats achter de vleugel. En dan zie je en vooral voel je dat alleen hij met een enkele toetsaanslag een swing brengt die met geen pen te beschrijven is. een paar losse aanslagen met een timing zoals alleen hij dat kan ... De hele zaal in Extase. Brengt de perfecte Hifi installatie dit gevoel ooit over? Ik denk het niet, en dat is maar goed ook. Er gaat niets boven af en toe ECHT muziek luisteren en vooral voelen..

Pas gebeurd. Op een beurs heb ik een lp weten te scoren van Herbert Groenemeyer met als titel 4630 Bochum. Mijn vrouw is Duits en toen het lied Flugzeuge im Bauch voorbij kwam, zat ik met kippevel op de bank en bij mijn vrouw biggelden de tranen over haar wangen, zo mooi is dit lied. Als muziek ons zo gelukkig kan maken, is dit voor mij de mooiste muziekervaring ooit.

Mijn mooiste muziekervaring? Ik hoop dat die nog moet komen. Iets wat me altijd is bijgebleven is de eerste keer dat ik als oosterling in een winkel in Amsterdam met de oude Quad electrostaat in aanraking kwam. Ik liep op wolkjes de zaak uit en vanaf toen was de drang naar een steeds beter geluid niet meer te genezen. Het moet nu zo ongeveer 25 jaar geleden zijn, en dat moment staat nog in mijn geheugen gegraveerd. Onvergetelijk. De eerste LP was van Al Stewart, Year of the Cat. Die gaat nog steeds op als ik weer wat veranderd heb. Dat is heel erg, ik weet het. Maar ik geniet er nog steeds van. Net zoals ik nog steeds enorm van mijn vinylverzameling geniet. Vinyl gaat nooit voorbij, dat is bijna zeker.

Onder de hoogtezon met Bach.

Op de bank, koptelefoon op, helemaal in je uppie en genieten maar, heerlijk.

Twee jaar terug verhuisde ik. Mijn oude platenspeler kreeg weer een plaats. De eerste plaat die ik draaide, na jaren alleen CD`s te hebben gehoord, en, om eerlijk te zijn, steeds minder naar muziek luisterde, was een cello sonate van Kodaly. Dat klonk verassend goed op plaat. Nou had ik deze toevallig ook als CD. Deze haalde het, tot mijn verassing, niet bij de plaat.. Bach door Pablo Casals`, het verschil werd nog groter. Op de plaat klinken deze opnames uit de jaren `30 nog helemaal vitaal; op CD lijken ze alleen voor musicologen interessant. Het zal u niet verbazen: inmiddels ben ik in het bezit van een nieuwe platenspeler en draai hoofdzakelijk vinyl.

De eerste keer dat ik samen met mijn broer onze oude soul en funk platen tegen betaling konden draaien. Als DJ-team Freestyle Party Machine draaien we op feesten en partijen. Betaald worden om je hobby uit te oefenen; het draaien van platen!!!

Het was zondag. Buiten was het 35 graden. Kom lekker buiten zitten zei mijn vrouw, het is heerlijk. Nee mompelde ik. Liep naar mijn platenspeler, zette hem aan en legde "Wish you were here" van Pink Floyd erop. "Shine on you crazy Diamond". Na wat rustige minuten is daar ineens die gitaar. En toen: ik kreeg kippevel, rillingen liepen over mijn rug; ik kreeg het koud. Buiten was het 35 graden, binnen was het heerlijk.

Het was toen ik een cd draaide van Sylvian/Fripp. Het was hemels, fantastisch en fenomenaal. Het was net of ik opsteeg uit m`n lichaam en boven mezelf uitsteeg. Prachtig!!!

Als je een plaat op zet en je hoort dat tikje van teveel gedraaid. Een platenverzamelaar weet wat ik bedoel, het is niet uit te leggen zo mooi

Begin 20, stevig verliefd op het meisje, wat inmiddels al bijna 30 jaar mijn vrouw is, hoorde ik in het Concertgebouw in Amsterdam een prachtig vioolconcert, waarvan ik veel kippevel kreeg; het bleef jarenlang in mijn emotioneel muziekgeheugen hangen. Ik vergat de naam van componist en muziekstuk, maar jaren later kwam ik er achter, dat het van Max Bruch was. Adembenemend mooi en inmiddels hoor ik dat zelfde concert (bijna) net zo mooi als toen, op mijn geluidsinstallatie, die is uitgegroeid tot Concertgebouwachtige proporties. Mooie muziek, zo echt mogelijk weergegeven, is voor mij een echt Godsgeschenk. Een wonder van de Schepper in componist, musici, hifitechnici en de luisteraar!

Mijn mooiste muziekervaring was tijdens een Pink Floydconcert toen de hartbeat op het bekende nummer zo overliep in mijn eigen hartslag en het hele nieuwe stadion tgv de trillingen begon te resonerenen ik dacht als nu het stadion instort dit tochwel de ultieme dood is. Akls ik nu weer een pinkfloyd vinylschijf opzet komt dit gevoel al;tijd bovendrijven overigens een heerlijk gevoel, ondanks het wellicht ietwat lugubere karakter ervan.

Mijn mooiste muziek ervaring was die op een van de editie`s van het Lowlands festival. Als muziekliefhebber en professioneel geintreseerde bezocht en bezoek ik regelmatig concerten en festival. Uit die optredens zijn mij een paar in het geheugen gegrift. Op 3 staat het optreden van Beck in Utrecht. Een optreden waarin de talentvolle Beck zijn ware kwaliteiten liet zien, soms groovend en dansbaar dan weer ingetogen, haast country. Op 2 komt het optreden van 16HP (Horse Power) in Hedon te Zwolle. Een zaal waar 16HP zich als een vis in het water voelde. De sfeer was beklemmend, indrukwekkend en hypnotiserend. De muziek kent wellicht niet iedereen, maar 16HP is een band die je zeker eens moet kopen.. mooie bezwerende muziek met een sterke invloed van gospel, country en blues. Met stip op een moet ik Bjork plaatsen, mijn mooiste muziek ervaring. Het was dus op Lowlands in een volle zweterige tent. Samen met mijn vriendin stond ik vooraan. En wat kan een artiest als Bjork zo dichtbij een indruk maken!! Springend, stampend, dansend en betoverend nam zij bezit van het podium, met onze bek open keken en genoten we. Werkelijk opgaand in de kracht van Bjorks uitstraling en muziek...op zulke momenten vergeet je de tijd en ga je mee in de chemie van het optreden. En dat door een klein IJslands vrouwtje...

Stapte in een Hifi speciaalzaak per toeval binnen. Er stond een set te spelen die mijn favoriete cd draaide. Toen ik vroeg hoeveel speakers er op gesteld stonden zei de verkoper. Mijnheer, dit is HiFi. Twee jaar slapeloze nachten en toen zelf de stap naar HiFi gezet. En dan weer dezelfde muziekbeleving als toen in die winkel. Onvergetelijk.

`Nothing else matters` op begrafenis beste vriend, nochtans geen van mijn favoriete groepen Metallica. Weet nog dat ik nog nooit zo zeer en zo persoonlijk aangegrepen werd door muziek. Die song is een blijvende herinnering aan mijn vriend, altijd als ik het hoor voel ik iets meer, iets dieper dan alleen maar muziek

Mijn mooiste muziekervaring had ik toen ik vorig jaar voor de eerste keer de VAD HIFI show bezocht. Ik mocht er genieten van een prachtige dag met een ongelooflijk gevoel achteraf. Ik wist niet dat muziek ZO mooi kon klinken.

Mijn eerste ervaring met muziek is ook mijn mooiste. Als 6-jarig jongetje kreeg ik op Sinterklaasavond een tweedehands tafelradio. In je bed liggen luisteren en kijken naar het licht dat uit de radio kwam. Mijn huidige installatie staat niet in vergelijking tot die oude radio, maar de beleving van toen...

Rood wijntje, gordijnen dicht, James Taylor op het zwarte goud... puur genieten!

Wakker worden met een goed stuk muziek uit de wekkerradio kan net zoveel bevrediging geven als goede muziek die op mijn high end installatie wordt weergegeven. Het zit `m in de emotie die de muzikant(en) overdragen. Doen ze dat goed, dan is dat als vanzelf genieten!

Een aantal jaren geleden op het North Sea Jazz Festival trad Johnny Guitar Watson op. Absoluut géén artiest waar ik normaal gesproken heen zou gaan maar dit was een geweldige ervaring. Het publiek stond zo geweldig mee te swingen (ik óók tot mijn verbazing) op het opzwepende stuk muziek dat deze man stond te spelen dat we dwars door de vloer gingen! Gelukkig waren dit alléén maar vlonders dus er kon niets gebeuren maar dát moment, die geweldige kick is absoluut mijn méést heftige muziekervaring!

Ooit ging ik naar het Concertgebouw luisteren naar een uitvoering van een vioolconcert, ik meen van Bruch. Op een gegeven moment vroeg ik me af waarom ik duizelig werd. Toen kwam ik er achter dat de muziek zo mooi was, dat ik gewoon vergat te ademen!

Mijn mooiste muziekervaring is van 2 jaar geleden. Tijdens het laatste concert dat ooit gegeven zou worden door "Doe Maar", keek Henny Vrienten me recht in de ogen. Ik had het niet meer! - en dat voor iemand van boven de 30 :-)

Mijn eerste meisje leerde ik kennen op de deuntjes van route 66 van the rollings Stones. Dit vergeet je nooit meer en was voor mij de mooiste muziekervaring.

Lang geleden, toen geluk en het dragen van korte broeken met bretels nog heel gewoon was, luisterde ik dagelijks naar de radio. Dat moest ik wel, want een televisie of platenspeler hadden wij begin jaren 60 nog niet. De herinnering aan die oude Philips lampenradio met dat groene oog is me altijd bijgebleven. Muziek van Ramses Shaffy, hoorspelen op zondag en de recepten van de groenteman ("dit is de man die alles kan"); alles was even spannend. Die oude radio met z`n suffe programma`s gaven mij een sensatie waaraan geen hedendaags hometheater-systeem kan tippen. Ik verlang er nog steeds naar…

Samen met mijn man naar de vinyl luisteren onder het genot van een goed glas wijn.

Onlangs belde mijn neefje van 17. Hij had op zolder bij mijn zus wat lp`s gevonden. Hij was nieuwsgierig, maar een pickup, nee dat was er niet meer. Hij wist dat ik nog ‘zo’n ding’ had en vroeg of ik iets kon opnemen. Hij kwam met twee platen: geen zwart te bekennen, alleen grijs stof. Maar een van de twee was wel een dierbare lp die ik lang geleden was kwijtgeraakt aan een ex-vriendinnetje. Poetsen, poetsen, de LP12 aan en luisteren.. Prachtig. Ik heb de lp op cd gebrand, maar die lp niet weer teruggegeven!

Oneindig Een onuitwisbare muzikale herinnering ontstond op een fraaie zondagmiddag 15 jaar geleden. Mijn vriendin en ik gingen die middag voor de tweede keer luisteren naar de pianocompositie Lemniscaat van Simeon ten Holt in het Stedelijk Museum. Prachtig aan dit moment was de zuigende werking van de minimalistische klanken. Ze lieten ons zweven boven tijd en ruimte, alsof we niet waren weg geweest. Nu ik dit schrijf weerklinken flarden wederom in mijn hoofd. Een goed moment om de liveuitvoering opgenomen in Muziekcentrum Vredenburg, gespeeld op vier vleugels, te gaan beluisteren over mijn Avalons. Het is immers alweer lang gelee!

Mijn bijdrage betreft geen enkele, op zichzelf staande muzikale ervaring. Het geweldige van muziek opgeslagen in een platencollectie is immers dat elk muzikaal hoogtepunt telkens weer opnieuw beleefd kan worden. Wanneer ik maar wil, zovaak ik maar wil. Ook het verzamelen levert met het een na andere mooie moment op: het vinden van die al zo lang gezochte elpee, het controleren van de staat, het afrekenen (okay, dat is soms wat minder, maar hoort erbij), het thuis zorgvuldig schoonmaken en dan... de MUZIEK!

De mooiste muziekervaring heb ik iedere keer wanneer ik naar een muziekstuk luister, en ik kippevel krijg van de emoties het het bij me losmaakt. DAT noem ik muziek luisteren...

De mooiste althans de meest in herinnering gebleven was de concert van Todd Rungern. De band maakte er een spetterende lichtshow bij en Todd Rungeren zelf had een gitaar van ijs als de gitaar begon te smelten pakte hij de gitaar omgekeerd beet en gooide deze de lucht in om het gitaar op de vloer uiteen te laten spatten,liep vervolgen naar een vrieskist achter op het podium en pakte zijn volgende.Ik was toen zelf ongeveer 16 a 17 jaar oud en ben inmiddels 43 kun je nagaan dat dit spektakel me wel is bijgebleven.

Stilte, luisteren, kippevel en tranen. Stilte.

Dat is wanneer de emotie van de muziek je ziel raakt.

Gisteravond de Berliner Philharmoniker in het Concertgebouw.

Alain Van Zeveren toetsenist van de Radio`s nam mij mee in de lege kerk, alwaar hij klassiek mocht oefenen van de pastoor. Groot was mijn alternatie toen hij Deep purple Woman from Tokio speelde tot de hele kerk leek te daveren!!! Wat een onvergetelijke ervaring!

Een paar weken voor mooiste muziekervaring hadden mijn vrouw en ik te horen gekregen dat kinderen krijgen op de normale manier niet voor ons was weggelegd. Op weg naar mijn werk was "Butterfly kisses" van Bob Carlisle op de radio. Op dat moment realiseerde ik mij dat ik waarschijnlijk niet zou kunnen beleven waar hij over zong. Ik heb mijn auto aan de kant van de weg moeten zetten en mijn tranen de vrije loop gelaten. Muzikaal hoogtepunt? Misschien niet. Emotioneel hoogtepunt door muziek? Absoluut.
PS. Inmiddels zijn wij, met behulp van de medische wetenschap, ouders van een geweldige zoon en dochter.

De mooiste muzikale ervaringen zijn live-ervaringen: concerten dus. Wat me altijd bij zal blijven is het afsluitende optreden van Darrel Mansfield op het Flevo Totaal Festival 1991. Vanwege geluidsoverlast na middernacht moest alles uit, maar hij heeft nog een 1/2 uur acoustisch doorgespeeld. Alle 10.000 bezoekers waren zo stil, dat zelfs achteraan alles hoor- en verstaanbaar bleef. Zeer byzonder, en ik vrees dat zoiets niet vaak meer zal gebeuren.

Mijn mooiste muzikale moment is toen ik mijn oude vertrouwde muziek uit mijn jeugd op grammofoonplaat terug hoorde op mijn nieuwe installatie. Wat een klankrijkdom! Ik was ondertussen gewent aan cd, want ik was er als de kippen bij toen die op de markt kwam. Ik heb een tijd veel geïnvesteerd in diverse spelers, maar echt een grote vooruitgang was het niet. Totdat ik een tweedehands draaitafel op de kop tikte. Een veel betere dan ik eerst had. Een nieuw element erin en…….wauw! Nooit geweten dat mijn oude muziek zo goed kon klinken. Ruimte, warmte en vooral die natuurlijke klank!

Mozart op de achterbank van de auto, met de liefde van je leven in de armen...

Mijn mooiste en mischien ook wel droevigste muziek ervaring was in de VS tijdens een Stereophile show. Doug McLeod deed een live optreden en de vorige dag was z`n vader overleden.Tijdens dit optreden droeg hij 1 nummer op aan z`n vader. Dit nummer had zo`n impact op iedereen zodat de spanning voelbaar werd. Ook ik hield m`n ogen niet droog. Hier werd muziek Emotie.

Dit was in het concertgebouw in Sint Petersburg (Rusland). Daar heb ik voor het eerst van mijn leven een opera bijgewoond en dat was gelijk mijn eerste kennismaking met serieuze muziekbeleving. Wat een mooi geluid was dat! Vanaf toen heeft het audiovirus echt toegeslagen, want zoiets wilde ik thuis ook! En ik moet zeggen dat ik nu met mijn set aardig op weg ben. Maar de emotie van die eerste keer, heb ik nog niet kunnen evenaren.

Bach`s passie leerde mij zingen, Mozart`s Requiem leerde mij mijn pijn verdringen. Door Chet en Miles ging ik naar liefde verlangen, Keith Jarrett houdt mij nu vaak in een subtiel pianonet gevangen. Ons kind, geboren op het ritme van Spearhead, gaat pas na een nocturne van Chopin naar bed. Lief en leed, plezier of witheet, een momentje ontspanning voor jezelf, een `nightcap` om half elf. De mooiste muziekervaring is het leven zelf.

The Stones... `Got live if you want it!`... Een uitvoering uit 1971, die ik vanavond op het plateau leg. Wat een teleurstelling als de muziek en het publiek beginnen te klinken vanuit een ietwat krakende achtergrond. Wat vage instrumenten op links, om de 10 seconden wat meidengegil op rechts, en een directe microfoon-feed van Jagger in het midden. Maar wacht eens even! Wat een rauwe energie, wat een drive, is dit niet juist muziek, als je zwartwit korrelig wegdroomt bij een plaat en luchtgitaar speelt? Heerlijk, Geweldig!

Een oude radio die na de stroomuitval opeens weer begon te spelen. het was erg stil op straat en de oude buizenradio deed de kamer vullen met een warm en lief geluid. het lied was van Louis Armstron met A wonderful world. Kippenvel kreeg ik ervan! niks heeft deze ervaring nog kunnen overtreffen!

MERK

EDITORS' CHOICE