NIEUWSB&W

EU richtlijnen piraterij


Redactie HiFi.nl | 31 oktober 2002 | B&W

De Europese Commissie komt volgende maand met nieuwe wetsvoorstellen voor meer hulpmiddelen in de strijd tegen de illegale (ruil)handel in muziek en films. Volgens bronnen binnen de EU is alleen de handel in illegale schijfjes al goed voor een jaarlijkse omzet van ruim 4,4 miljard euro.

Nu verschillen de wetten op dit gebied in de diverse lidstaten nog van elkaar, waardoor creatieve piraten de dans ontspringen. De nieuwe wetgeving behelst strengere minimumstandaarden voor de vijftien lidstaten van de Europese Unie en moet de mazen in de huidige wetten dichten. De wetsvoorstellen bevatten echter geen verplichte strafmaten voor overtreders van de wetten.

De muziek- en filmindustrie hebben reikhalzend uitgekeken naar de voorstellen. Deze branches klagen al langer over de groeiende stroom illegale kopieŽn van cd`s, dvd`s en videobanden. "De filmbranche is verheugd dat de Europese Commissie het serieuze piraterijprobleem aanpakt. Wij hopen op forse maatregelen", aldus Thomas Dillon, anti-piraterij advocaat voor branche-organisatie The Motion Picture Association.

Ook de muziekbranche claimt al langer dat de oorzaak voor zijn dalende verkoopcijfers in ieder geval deels te maken heeft met piraterij via illegale muzieksites en ruilhandel via p2p-netwerken. De grootste platenlabels zijn naar eigen zeggen het hardst getroffen: EMI, Universal Music, Warner Music, Sony en BMG.

Naar verwachting bevatten de EU-voorstellen eenduidige procedures voor opsporing, inbeslagneming en bewijsvoering door nationale autoriteiten en criteria voor het vaststellen van de geleden dan wel veroorzaakte schade. Daarnaast zouden de plannen volgens insiders ook pleiten voor hechtere samenwerking tussen nationale autoriteiten, zodat er minder tijd verloren gaat aan bureaucratische procedures.

MERK

EDITORS' CHOICE