NIEUWS

Zonnig reisverslag


Redactie HiFi.nl | 31 juli 2000

Wat je van ver haalt...

Al meer is ter sprake gekomen dat Frankrijk een rijke schakering aan hifi in huis heeft. En als je dan toch op vakantie gaat en je vrouw en kinderen vinden het niet zo heel erg dat je langs een paar audiozaken gaat om de sfeer te proeven, dan kruipt het bloed al gauw waar het niet gaan kan. Dus werden achtereenvolgens Parijs, Limoges, Draguignan, Cannes, Nice en uiteindelijk Monaco aangedaan. Voorwaar geen straf, zelfs al zou het alleen maar om het weer, de omgeving, lekker eten en genieten van de rust gaan.

Parijs, bruisend als altijd en voorzien van een rijke schakering aan audiozaken. Welk merk je ook zoekt en hoe extreem ook, het zal er te vinden zijn. Presence Audio Conseil waar werkelijk top hifi wordt verkocht heb ik helaas niet kunnen vinden. Het adres bestaat, maar zelfs na er drie keer langs te zijn gelopen, weet ik nog niet waar het is. Wel Cobra, een zaak waar naast elkaar audio en video te vinden zijn. Een rijke schakering aan merken die in niet bepaald mooie luisterruimtes staat opgesteld. Rommelig, door elkaar staan McIntosh, NAD, Luxman, Pioneer etc. Alle prijsklassen en veel koopjes. Duidelijk een zaak waar vaak restpartijen de weg naar de klant moeten vinden. Maar ook aanwezig een topprodukt als BC Acoustique die met de Nil een luidspreker aflevert waar men in Frankrijk plat voor gaat. Jammer dan toch zo’n presentatie. De Franse slag?

Magma is een klasse beter. Het ziet er van buiten uit als een bordeel, maar die indruk is binnen al gauw weg. Men heeft tegenover de hifi zaak een AV gespecialiseerde afdeling waardoor het HiFi aanbod beter uitkomt. Sonus Faber, JBL, Tannoy, Boston en Elipson. Relatief weinig Franse producten. Ook daar veel McIntosh, verder Audio Research, Teac en een keur aan andere merken. Betere luisterruimtes en met name de Sonus Faber speakers laten het water door de mond lopen. Mijn vrouw heeft me daar de deur uit moeten trekken, zo liep ik me te verlekkeren. Ook veel buizen apparatuur, waar de Fransen toch al gek op lijken te zijn. Meer info is te vinden op Magma.
en de beide zaken (Cobra en Magma) geven elke maand een speciale bijlage uit met hun aanbiedingen en producten die te vinden is in bladen als Revue du Son en Haute Fidelite.

Naar het zuiden kom je in Limoges. Daar staat naast een van de kerken Hi-Fi Prestige. Jadis is daar zwaar vertegenwoordigd en de strijd tussen Engeland en Frankrijk wordt daar nog altijd uitgevochten, al is het nu met HiFi producten. Een eenmanszaak die het Franse leven weergeeft. Als er geen klanten zijn is de eigenaar te vinden op het tegenover gelegen terras. Eindelijk eens de speakers van Jadis gehoord op de eigen versterkers en voorwaar, ze kunnen er wat van. Alleen het uiterlijk van de speakers zal niet iedereen aanspreken. Een vreemde hoorn. Ook hier is analoog aanwezig en de gehele sfeer is vriendelijk.

In Draguignan is Melomania op een achterkamer gevestigd. Inderdaad op een achterkamer. Ook daar hebben we heel wat moeite gedaan om het te vinden. De eigenaar is een vriendelijke man van boven de 50 die de indruk wekt het allemaal als hobby te doen na zijn pensioen. Via een binnenplaats kom je in een piepkleine ruimte waar in stellingen wat nieuwe en tweedehands apparatuur staat. Veel bijzonders lijkt het niet, maar wie beter kijkt ziet wat een liefhebber bezighoudt. Dan een smalle trap op naar boven waar de luisterruimte is. In de hoek een Verdier draaitafel met een Goldmund arm en Van den Hul element. Op een voet die geheel gemaakt is uit graniet en staal. Volgens de eigenaar wellicht te koop voor een goed bod boven de 300.000,- FF. Maar hij weet het nog niet zeker. Bryston versterkers genieten hier de voorkeur tezamen met Audiomat of exotische producten. In prima Engels weet hij mij uit te leggen dat trillingen tot in het extreme moeten worden voorkomen en dat derhalve graniet het enig juiste product is om iets bovenop te zetten. Of eierdozen. De kabels lopen door de ruimte ondersteund door in stukken gesneden eierdozen, zodat ze nergens de grond raken. Iets beters heeft hij nooit kunnen vinden. CD spelers zijn aardig in zijn ogen, maar kunnen niet op tegen het analoge geweld. Een paar heel oude opnames op vinyl moeten dat bewijzen (en doen dat ook). De speakers zijn van Lintra en buitengewoon muzikaal. Een slanke aluminium zuil die met name in combinatie met de Verdier veel groter speelt dan het in werkelijkheid kan zijn. De auto is te klein voor alles en mijn vrouw is het er niet mee eens dochterlief in Draguignan achter te laten en Lintra’s in te laden. Dan nog maar even ter plekke genieten en luisteren naar het verhaal en de spullen van een buitengewoon aardige melomaan. Verder staan er speakers van onder meer Rhedeko.

Door naar Cannes, de rijkdom straalt je tegemoet en het is dan ook geen wonder dat er op de winkeldeur staat “Philippe Ittah, Son et Image de Prestige pour la Domicile et Yatchs”. Wie zijn bootje afmeert in het mooie mondaine Cannes, zal bij hem een setje kunnen vinden voor wat muziek op zee. Helaas is de eigenaar tijdens mijn komst op vakantie dus ik weet alleen het opschrift van de zaak een keek verder tegen een stalen deur aan. Volgende keer beter.

Nice, via de Tourist Information komen we in de 27, Rue Verdi (toeval die naam?) bij Audio Team. Binnenkort op internet via Audio Team en e-mail Audio Teamwaar we begroet worden in gebrekkig Engels door Alain Franco. Alain vertelt dat ze al jaren in Nice zijn gevestigd en nog een andere zaak hebben in Marseille. Ze doen in zaken met zowel Franse als buitenlandse producten. In de winkel staat een uitgebreide stelling met (het wordt saai) Jadis, Electrocompagniet (bijna het complete oeuvre), Dynalab tuners, Micromega en Atoll. Speakers van Dynaudio en de mij onbekende Bruno Henry met voornamelijk Focal units lijkt het. Bruno Henry is een kleine fabrikant die verfijndere producten zou maken als JMLab (de nummer 1 in Frankrijk) maar alleen in veel kleinere oplages. Het is trouwens toch zo, vertelt Alain, dat er veel prima Frans spul te koop is, maar dat de producenten te klein zijn om echt te gaan exporteren (zoals ook Atoll, Icos, Isem, Lintra, P.E. Leon). Men treft die merken dan ook alleen in de speciaalzaken aan. In de grote luisterruimte staat zeer indrukwekkend een Genesis One systeem. Wie dat ooit gezien heeft weet wat ik bedoel met indrukwekkend. Twee panelen voor laag/midden/hoog van ca. 180 x 80 cm en twee wooferbehuizingen van 180 x 60 x 60 cm. Het zou ook nog groter kunnen zijn, geen rolmeter bij me. Neerlands trots Sphinx zorgt voor de versterking met als bron een Oracle CD loopwerk en een Cello D/A converter. Aan de andere kant nog meer Hollands werk, Final 1.4 elektrostaten in een AV opstelling met kleine Finals als surround units. Het kan hier even niet op. Alle te vinden kabels zijn Siltech. Wie Alain ziet en hoort en wie de andere medewerkers in ogenschouw neemt, ziet echte liefhebbers die hier een boterham weten te verdienen met topklasse spul. Een laatste blik in een ruimte met tweedehands en koopjes en dan dromerig de straten door van een aangenaam Nice waar het prima vertoeven is.

De laatste stop is in Monaco. Audio International ligt aan de haven (niet de grote haven) en zit wat verscholen in het donker onder een flat. Maar het is overal in Monaco woekeren met de ruimte. Je moet toch ergens al die Ferrari’s, Porches, Bentley’s en Rolls Royces kwijt. Mijn Peugeot nam dan ook maar een bescheiden plaatsje in. Of het ligt aan de eigenaar of aan de klantenkring (er liggen veel Amerikaanse schepen in de haven) ben ik niet achtergekomen, maar veel van de merken zijn Amerikaans. Audio Reseach (meer dan ik er ooit bij elkaar heb gezien), Magnepan, Wilson, Apogee, Thiel, Krell, Mark Levinson, Theta, McIntosh en verder Teac en (ja hoor) Jadis. Sonus Faber staat op het Italiaanse menu en er is verder bijna niets Frans te vinden op een paar speakertjes na. Duidelijk een zaak waar men geld moet hebben om lekker te kunnen shoppen. Je kijkt je ogen uit. Maar al die rijkdom went wel na een poosje. In Monaco zie je weinig anders om je heen. Mocht nog net geen aanbieding van Sonus Faber scoren, weer de auto te klein?

Het genieten van een vakantie in Frankrijk kan dus meer zijn dan eten, drinken, zonnen en rust. Het land biedt een keur aan audiozaken waar naast elkaar gebroederlijk de mooiste producten staan. Een handjevol winkels heb ik er nu bezocht en ik ben best onder de indruk geraakt. Mooie producten, vaak vriendelijke verkopers, een gemoedelijke sfeer en de absolute wereldtop op HiFi gebied binnen handbereik. En dan zouden er in de omgeving van Parijs nog mooiere zaken te vinden zijn. Ik ga nog maar eens terug met of een grotere auto of zonder dochter.

Dank aan mijn vrouw Jacqueline en dochter Sabrina voor het geduld dat ze met mij hebben gehad en ik hoop dat ze op zijn minst bruin zijn geworden tijdens het wachten in de Franse zomerzon. Wie nog naar Frankrijk gaat dit jaar, neem een extra credit card mee en een woordenboek, je zou eens “net als ik bij toeval” tegen een winkel aan kunnen lopen……..

Rene van Es

EDITORS' CHOICE