NIEUWS

Philips en Levi's met MP3-kleding

Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2000
Nog deze maand liggen er jassen van Levi's in de winkel die volgestouwd zijn met de nieuwste Philips-technologie.


Philips, Levi's en modeontwerper Massimo Osti werken samen in een project genaamd Levi's ICD+. Eind augustus komt het eerste product al op de markt: een serie van vier jassen ontworpen door Osti, gefabriceerd door Levi's en met mobiele telefoontechniek en een MP3-speler van Philips. Andere producten zullen volgen.


Dit opzienbarende nieuws werd door The Guardian naar buiten gebracht, waarmee de Britste krant een embargo doorbrak. Philips werkt al jaren aan 'wearable electronics', het is nu voor het eerst dat een dergelijk product commercieel op de markt wordt gebracht.


De ICD+ jas krijgt beschikking over een telefoon die via spraakherkenning kan worden bediend. De microfoon en oordopjes zijn geïntegreerd in de kraag. Verder heeft de jas een MP3-speler die kan worden bediend via een klein toetsenbordje in de jaszak. De grootste uitdaging was om alle elektronica zo plat en flexibel mogelijk te maken. Voor de gebruiker moet de jas voelen als een tweede huid.

Voor Philips is dit slechts het begin. Het uiteindelijke doel is: 'Philips technology in every shirt and skirt'. In de jassen die binnenkort op de markt komen, zitten nog draden verwerkt. De kleding is overigens gewoon wasbaar. Philips is echter ook al bezig met kleding die stroom geleidt, aldus een woordvoerder van Philips Research. ";We noemen dat Body Area Networks, waarbij de consument allerlei apparaten op zijn kleding kan klikken.";


Philips zal voor nieuwe producten niet per definitie weer in zee gaan met Levi's. 'Hoe meer partners hoe beter', aldus Ellen de Vries van Philips Research.


Wat de jassen in Nederland gaan kosten, is nog niet bekend. Levi's is niet bereikbaar voor commentaar.


Bron: WebWereld

EDITORS' CHOICE