NIEUWS

Overwinning Hollywood op DVD-hackers

Redactie HiFi.nl | 18 augustus 2000

De beheerders van de populaire site 2600.com moeten het programmaatje DeCSS en alle links hiernaar verwijderen.

Dit heeft rechter Lewis Kaplan donderdag beslist in de zaak die door acht grote filmstudio's was aangespannen. Zij krijgen hiermee hun zin. DeCSS wordt gebruikt voor het kraken van de beveiliging van videodiscs en overtreedt daarmee de Digital Millennium Copyright Act, zo verklaarde de rechter. 2600.com gaat in hoger beroep.

De uitspraak wordt gevierd door de Hollywoodstudio's. Een verbod op de verspreiding van DeCSS was precies wat ze wilden. De uitspraak van Kaplan mag dan juridisch grote implicaties hebben, kenners betwijfelen of het praktische effect wel zo groot is. DeCSS was immers niet alleen op 2600.com te vinden, maar op veel meer plekken op het web.

DeCSS werd oorspronkelijk ontworpen om ook Linux-gebruikers te laten genieten van DVD-films op hun computer, zo benadrukken de voorstanders van de software. De filmbranche is van mening dat het programma onwettig is omdat daarmee op illegale wijze DVD-films kunnen worden gekopieerd. Er zou immers een welig tierende handel in gekopieerde schijven zijn ontstaan.

De advocaten van 2600.com – behalve een site ook de uitgever van het blad 2600: The Hacker Quarterly – beriepen zich op de vrijheid van meningsuiting. Het schrijven van software valt volgens hen hieronder. Lewis Kaplan kon zich niet vinden in dit argument: computercode valt niet onder de vrijheid van meningsuiting.

Ook de stelling van de juristen van 2600.com dat de Digital Millennium Copyright Act – die bijvoorbeeld ook uit de kast werd gehaald in de Napster-zaak – vaag en multi-interpretabel zou zijn, werd niet door de rechter onderschreven.

De meeste experts kunnen zich vinden in een verbod op DeCSS, maar maken zich zorgen op de gevolgen van het verbod op linken naar de software. Een dergelijk verbod heeft grote gevolgen voor het principe van internet, zo betogen zij.

Bron: WebWereld

EDITORS' CHOICE