NIEUWSB&W

DVD-kraker vrijgesproken


Redactie HiFi.nl | 08 januari 2003 | B&W

De inmiddels 19-jarige Jon Lech Johansen is door de rechter op alle punten vrijgesproken van het kraken van de kopieerbeveiliging van dvd`s. Ook het op internet aanbieden van de kraaksoftware, beter bekend als DeCSS code, is niet strafbaar, zo oordeelde de rechter dinsdag.

Johansen had software gemaakt om de beveiliging van dvd-films te kraken. Naar eigen zeggen deed hij dat omdat hij dvd-films wilde afspelen op een Linux-computer. De software om de beveiliging te kraken, verspreidde zich in oktober 1999 al snel onder de naam DeCSS over het web. De software ontcijfert het Content Scrambling System (CSS) dat gebruikt wordt om dvd-films te beveiligen.

Volgens rechter Irene Sogn heeft Johansen niet tegen de regels in gehandeld door de DeCSS-software online aan te bieden. "Er is geen bewijs voor dat Johansen de software online zette om er illegaal films mee te kunnen kopiŽren", aldus rechter Sogn.

Volgens de rechter is het gebruik van de DeCSS code om films mee te kunnen bekijken, niet strafbaar, althans in Noorwegen. Johansen verklaarde eerder dat hij met de software probeerde te voorkomen dat hij een dure dvd-speler moest aanschaffen.

Johansen, ook wel DVD Jon genoemd, werd in 1999 aangeklaagd door de Amerikaanse filmorganisatie MPAA, Motion Picture Association of America. In de media werd gesproken over de zaak `David vs Goliath`.

Het verlies van de rechtszaak is voor de filmindustrie een behoorlijke tegenvaller.†

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Review Elac EA101EQ-G `Elements` versterker
  Review
  lees meer »
 • Achtergrond
  Achtergrond: Amerikaanse Polk Audio wil Europa in
  Achtergrond
  lees meer »
 • Review
  Review: Pro-Ject Pre Box S2 - compacte klasse
  Review
  lees meer »