NIEUWSB&W

Sony en Microsoft strijden


Redactie HiFi.nl | 13 januari 2003 | B&W

Sony en Microsoft strijden om huiskamer 

Sony en Microsoft vechten om dominantie op het gebied van home technology. Beide tech-giganten beconcurreren elkaar fel, maar zoeken ook voorzichtig de samenwerking, zo blijkt op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.  

Voor Microsoft chairman Bill Gates is de oude vraag of PC en televisie in de huiskamer zullen versmelten niet meer relevant. "Wij willen dat al die devices met elkaar kunnen samenwerken", zei hij tijdens zijn keynote speech op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, de grootste `gadget-conferentie` ter wereld.
Waar Sony en Microsoft in de gameswereld (met PlayStation en Xbox) elkaar keihard beconcurreren, zijn de twee volgens Kunitake Ando, COO van Sony, in gesprek over samenwerking op het gebied van home technology. Ando: "We hopen de aankondiging te kunnen doen dat Sony, Intel, Microsoft en alle andere belangrijke partijen overeenstemming bereiken over compatibiliteit tussen IT en audio-visuele producten." Volgens Ando zijn de onderhandelingen echter nog niet zo ver.

Voorlopig maken de Japanners weliswaar gebruik van Windows voor hun Vaio pc`s, maar blijven ze voor hun handhelds bij het Palm-OS. Bovendien bepleit Sony - samen met andere bedrijven die consumenten-elektronica maken - voor zijn huiskamer-technologie het Linux-besturingssysteem. Linux is al het OS van Sony`s nieuwe produktlijn CoCoon, een (voorlopig alleen in Japan uitgebrachte) Personal Video Recorder waarmee ook software en data kunnen worden gedownload.

Volgens The Wall Street Journal vinden Sony en andere bedrijven die consumenten-elektronica maken, software belangrijk voor home technology, maar verwachten dat de meest zichtbare doorbraken op dat gebied uit de hardware-hoek zullen komen. Sony pronkt op dat gebied onder meer met de humanoïde opvolger van robothond Aibo, nieuwe DVD- en data-opslagformaten en een 24-inch ultradun beeldscherm dat gebruik maakt van organische licht-uitstralende dioden.

Ondertussen is er één partij die met zowel met Sony als Microsoft in zee gaat: Intel. Microsofts grootste partner in de PC-business werkt tegelijk met Sony samen bij de productie van op Linux-gebaseerde producten. Intel zegt zich vooral sterk te maken voor de interconnectiviteit van consumenten- en computerdevices, vooral door gebruik te maken van wireless technologie. 

MERK

EDITORS' CHOICE