NIEUWSB&W

Kopieerbeveiliging van Microsoft


Redactie HiFi.nl | 20 januari 2003 | B&W

Steeds meer partijen zien brood in het maken van anti-kopieertechnieken voor cd`s en dvd`s. Microsoft denkt dé oplossing te hebben. 

De softwaremaker kondigde dit weekend op een beurs in het Franse Cannes de komst van zogeheten digital rights management-software (drm) aan. Hiermee kan de muziekindustrie hun schijfjes beschermen tegen ongewenst kopiëren, zoals bekend een groot probleem voor de branche.

Microsoft is uiteraard niet het eerste bedrijf dat een dergelijke technologie op de markt brengt. Onlangs nog kwam concurrent RealNetworks met een eigen drm-oplossing, terwijl ook grote partijen als Philips en Sony zich hiermee bezighouden.

In Nederland worden op dit moment vier verschillende technieken gebruikt die het kopiëren van muziek-cd`s moeten tegengaan: Key2audio, Safeaudio, Cactus Data Shield en Doc.loc. De gebruikte techniek verschilt hierbij enigszins. Zo zijn Key2audio en Doc.loc helemaal niet afspeelbaar op een computer, dit tot groot protest vanuit consumentenorganisaties.

De in Redmond ontwikkelde oplossing - Windows Media Data Session Toolkit genaamd - werkt iets anders, zo stelt Microsoft. Platen- of filmmaatschappijen kunnen hiermee muziek in verschillende lagen op een cd of dvd aanbrengen.

Met de ene laag, bedoeld voor de huiskamerstereo, is niets bijzonders aan de hand, terwijl de muziekbranche de `pc-laag` beperkingen kan opleggen. Hierdoor zou de schijf niet via een computer kunnen worden gekopieerd, zo is het plan. Ook kan de industrie bijvoorbeeld aangeven dat een bepaalde song of film niet kan worden gemaild naar vrienden of via een p2p-netwerk als KaZaA kan worden uitgewisseld.

Twee grote platenmaatschappijen - EMI en Universal - zouden al experimenteren met de volgens hen zeer veelbelovende technologie. Microsoft investeerde tot dusver 500 miljoen dollar in de kopieerbeveiliging. 

MERK

EDITORS' CHOICE