NIEUWSB&W

EMI wil Warner Music


Redactie HiFi.nl | 24 februari 2003 | B&W

`s Werelds grootste muziekuitgever EMI, wil een meerderheid van Warner Music overnemen van AOL Time Warner. Dit bericht Wall Street Journal met een open verkorte Dow Jones-versie op Quicken.com.

Het betreft, aldus de WSJ, verkennende gesprekken tussen beide partijen. Het zou om een prijs van 3 tot 4 miljard dollar gaan. De WSJ beweert dat de concentratie in de muziekindustrie onder meer het gevolg is van dalende inkomsten die voornamelijk toe te schrijven zijn aan uitwisseling van muziek via internet, door de krant `internetpiraterij` genoemd. EMI is de enige muziekmaatschappij die niet tot een groot mediaconcern behoort, en om die reden financieel kwetsbaar is. Dat juist dit bedrijf de leiding neemt is echter volgens de WSJ verbazingwekkend.

AOL TW staat voor de noodzaak een hoge schuld te verkleinen. Met Warner zou EMI op de Amerikaanse markt op een aandeel van 22 procent komen, lager nog dan Universal Music van Vivendi.

EMI geeft onder meer Robbie Williams uit en vroeger the Beatles, Warner is bekend van Madonna. Eerder stak de Europese Commissie een stokje voor een fusie tussen EMI en Warner Music, en ook tegen een beoogd samengaan van EMI met BMG van Bertelsmannn.

MERK

EDITORS' CHOICE