NIEUWS

LP`s met virtuele naald afspelen


Redactie HiFi.nl | 27 februari 2003

Verschillende bedrijven verkopen handige apparaatjes waarmee gemakkelijk digitale opnames van oude grammofoonplaten te maken zijn. Een IsraŽlische student komt nu echter met een wel heel bijzondere andere aanpak voor de dag, waarbij platen worden ingescand, het beeldbestand bewerkt en vervolgens met een virtuele naald zijn af te spelen. De methode lijkt vooral geschikt voor het kopiŽren van grammofoonplaten die te oud zijn om ze nog te onderwerpen aan de wrijving van een echte naald.†

De student, een zeker Ofer Springer, beschrijft op zijn homepage hoe hij aan het idee kwam. "Op een goede dag bekeek ik een grammofoonplaat met een vergrootglas van dichtbij, en ontwaarde ik iets waveformesque dat op groeven leek. Ik dacht: `groovy, er moet een manier zijn om daar iets bruikbaar uit te halen."

Na wat experimenteerwerk kwam Springer erachter dat hij vanwege de technische beperkingen van zijn apparatuur elke plaat in vier delen moet inscannen, waarna de verkregen beelden achteraf zijn samen te voegen. Daarna laat hij een zelfgeschreven programmaatje op de afbeelding los, dat een virtuele naald simuleert. De verkregen samples zijn om te zetten in het universele wav-formaat.

Wie de testbestanden op Springers site beluistert hoort al snel dat de software nog verre van perfect is. Maar door de vervorming heen is de oorspronkelijke opname wel degelijk te horen.

Sinds de site, die door SlashDot is besproken, in de lucht is heeft de programmeur talloze mails ontvangen. Aanvankelijk werd Springer beschuldigd van het verspreiden van een hoax, omdat hij zijn broncode niet publiceerde; inmiddels staat die online.

EDITORS' CHOICE