NIEUWSB&W

Philips: Blu-Ray inkomsten

Arold Roestenburg | 17 februari 2003 | B&W

De bedrijven achter de zogenoemde Blu-ray technologie hebben de licentieovereenkomsten voor deze opvolger van dvd klaar. Philips, Sony en Matsushita (Panasonic) kunnen vanaf vandaag in theorie geld beginnen te incasseren voor de door hen ontwikkelde technologie. In totaal hebben negen bedrijven zich achter de Blu-ray technologie geschaard. Behalve de voornoemde drie concerns zijn dat Hitachi, LG, Pioneer, Samsung, Sharp en Thomson Multimedia.

Er staat veel op het spel. Wie in staat is de standaard in handen te hebben voor optische media kan daardoor veel licentiegelden tegemoet zien. Er zijn echter ook andere bedrijven (zoals Toshiba en NEC) die de opvolger voor de huidige dvd in handen denken te hebben.

In tegenstelling tot cd- of dvd-systemen - die gebruik maken van een rode laser - wordt bij Blu-ray gewerkt met een blauwe laser. Deze maakt het, gecombineerd met andere technieken, mogelijk om 27 GB aan informatie te persen op een schijfje van 12 centimeter. Ter vergelijking: op een dvd past maximaal 9,4 GB.

De nieuwe technologie is vooral geschikt voor het opslaan van beelden van hoge kwaliteit. Analisten betwijfelen echter of er op dit moment wel behoefte aan bestaat onder consumenten. Zij wijzen op high-definition televisie, dat nog nauwelijks van de grond is gekomen.

Makers van Blu-ray spelers moeten 20.000 dollar aan licenties betalen, plus 120.000 jaarlijks voor de kopieerbescherming. Verder komt daar per speler nog eens 10 dollarcent bij. Ook mediabedrijven zijn geld kwijt: 8000 dollar jaarlijks plus 2 dollarcent per schijf voor de kopieerbeveiliging. 

MERK

EDITORS' CHOICE