NIEUWSB&W

Sony Blu-ray april 2003


Redactie HiFi.nl | 05 maart 2003 | B&W

Sony zal op 10 april in Japan een Blu-ray videodiscrecorder presenteren waarmee 23 GB aan data op een disc kan worden opgeslagen.

De Sony BDZS77 Blu-ray discrecorder was al te zien tijdens de Consumer Electronics Show die in januari in Las Vegas werd gehouden. De eerste exemplaren zullen worden verkocht voor omgerekend ongeveer 3.500 euro, meldt persbureau Kyodo. Het apparaat weegt bijna 14 kilo.

De Blu-ray techniek maakt gebruik van blauwe laser, in plaats van rode laser waar de huidige cd- en dvd-spelers mee werken. Kenmerk van deze blauwe laser is dat een kortere golflengte hebben en minder ruimte nodig hebben waardoor er meer op een schijfje kan worden opgeslagen. De blauwe lasertechniek maakt het, gecombineerd met andere technieken, mogelijk om 23 GB aan informatie te persen op een schijfje van 12 centimeter. Ter vergelijking: op een dvd past maximaal 9,4 GB. Achter de ontwikkeling van de Blu-ray technologie zitten Philips, Sony en Matsushita (Panasonic), Hitachi, LG Electronics, Pioneer, Samsung, Sharp en Thomson Multimedia.

MERK

EDITORS' CHOICE