NIEUWSB&W

Faillissement Grundig?


Redactie HiFi.nl | 15 april 2003 | B&W

(Onderstaande betreft een nieuwsbericht, gepubliceerd op Planet.nl)

De Duitse elektronicafabrikant Grundig heeft faillissement aangevraagd. Pogingen tot overname door derden mochten niet baten. De vier Europese fabrieken zullen sluiten, het faillissement treft 3.500 man personeel. Grundig heeft vandaag bij een rechtbank in Nüremberg faillissement aangevraagd. Het financieel al jaren geplaagde bedrijf ziet geen mogelijkheid meer in de zwarte cijfers te komen. Overnamepogingen door het Turkse Beko en het Taiwanese Sampo mochten niet baten.

De Financial Times (betaalde toegang) en The Guardian schrijven over de faillissementsaanvraag. De website van Grundig meldt hierover niet veel.

Grundig, tot 1996 een dochteronderneming van Philips, onderhandelde tot voor kort met de technologiebedrijven Bekop en Sampo over een overname. Beide bedrijven wilden Grundig gebruiken als springplank naar de Europese markt. In januari zei Sampo nog van plan te zijn 100 miljoen euro in Grundig te willen investeren. Exacte redenen voor het uiteindelijk afketsen van een overname zijn vooralsnog niet bekend. Wellicht wachten de bedrijven de boedelverdeling af.

Over het lot van de 3.500 medewerkers en de 4 Europese fabrieken, in Duitsland, Portugal en Oostenrijk, is nog niet besloten.

De Duitse maker van elektronica wist na de afstoting door Philips zijn financiële huishouden niet meer op orde te krijgen. In 2001 boekte het bedrijf een verlies van 150 miljoen euro, bij een omzet van 1,5 miljard euro. Eind jaren tachtig had Grundig, opgericht net na de Tweede Wereldoorlog, nog 38.000 medewerkers in dienst.

MERK

EDITORS' CHOICE