NIEUWSB&W

Bertelsmann en AOL samen?


Redactie HiFi.nl | 14 mei 2003 | B&W

Al langere tijd zijn er geruchten dat platenmaatschappijen Bertelsmann en AOL Time Warner bezig zijn met samenwerkingsplannen. Zo was er eerst sprake van een overname met het Engelse EMI, om zo een goede fusiepartner te vinden voor de beide muziekdivisies en nu gaan ze wellicht deels zelf fuseren. Het doel van de fusie zou de exploitatie zijn van de oudere rechten van BMG en Warner Music. D

De jongste fusiegesprekken zouden zich volgens de Wall Street Journal nog in een premature fase bevinden, maar wel zou al duidelijk zijn dat het hier enkel en alleen handelt om de exploitatie van reeds verschenen muziek. Nieuwe muziek zou nog gewoon onder de twee labels verschijnen.  Het meest voor de hand liggende motief om samen te gaan werken is het besparen van kosten. Door alle kosten en baten op gelijkwaardige basis te delen is er geen bovenliggende partij in de fusie.

Financiële experts claimen dat de fusie de schuldenlast bij AOL flink zou kunnen verlagen, terwijl BMG toegang krijgt tot de betere logistiek en distributie die AOL in de loop der jaren heeft opgebouwd, als ook de enorme marketing mogelijkheden die het mediaconcern heeft. Met de fusie zouden de twee spelers, die ook een gelijk marktaandeel hebben, meteen de grootste van Amerika worden. Groter dan Universal Music.

MERK

EDITORS' CHOICE