NIEUWSB&W

Zelfvernietigende dvd


Redactie HiFi.nl | 19 mei 2003 | B&W

Disney komt met zelfvernietigende dvd`s

Een aantal jaren terug verkocht Blokker video`s die zichzelf na afspelen uitwisten. Nu komt Disney met een soortgelijk idee, maar dan voor dvd`s.

Het entertainmentconcern start deze zomer in de Verenigde Staten een proef met `zelfvernietigende` dvd`s, zo meldt persbureau Reuters. Doel is niet het groeiende probleem van illegaal kopiëren het hoofd te bieden, maar om in een alternatief voor de videotheek te voorzien. De dvd`s hoeven niet te worden terugbezorgd, wat voor consumenten een groot voordeel zou betekenen.

De proef wordt verricht door Buena Vista Home Entertainment, de videoketentak van Disney. Er wordt gewerkt met een door Flexplay Technologies ontwikkelde technologie (zie ook een eerder geplaatst nieuwsbericht op HiFi.nl) waarbij de schijfjes onder invloed van zuurstof verkleuren. Hierdoor zijn ze na een vooraf ingestelde tijdslimiet onleesbaar voor de dvd-laser. De technologie zou niet kunnen worden gekraakt door slimme koppen omdat het om een chemisch proces gaat. Wel kan de disc binnen 48 uur worden gekopieerd.

MERK

EDITORS' CHOICE