NIEUWSPhilips

Philips zet in op LCOS


Redactie HiFi.nl | 29 september 2003 | Philips

Het laatste jaar heeft Philips in een voortdurende technologische strijd gelegen met Samsung over wie de grootste LCD schermen op de markt zou kunnen zetten. Maar het Nederlandse electronica concern heeft nu bekend gemaakt niet alleen LCD te zien als belangrijke technologie voor platte televisies, in Duitsland is een nieuwe fabriekslijn ge-opend voor LCOS toepassingen.

Philips LCOS

In B÷blingen staat de lijn die de eerste massa geproduceerde panelen op basis van LCOS zal voortbrengen. In deze techniek bestaat het hoge resolutie paneel niet alleen uit vloeibare kristallen, LCD, maar uit siliconen componenten. In combinatie met een glazen plaat en een extreem dunne film van vloeibare kristallen ontstaat de LCOS techniek. Het voordeel van deze fabricage opzet is het feit dat de electrische controle verborgen blijft achter de pixels, hierdoor wordt de helderheid per pixel met dezelfde grootte hoger. De structuur van de pixels, die je goed kunt zien als je dicht op een LCD scherm zit, verdwijnt ook. Voor de fabrikant heeft LCOS een praktisch voordeel, doordat de productiewijze lijkt op conventionele siliconen techniek hoeven er geen nieuwe fabrieken gebouwd te worden.

LCOS is het beste te vergelijken met televisies die gebruik maken van projectie aan de achterkant. Met de nieuwe techniek zullen deze projectie televisies grotere beelddiagonalen krijgen, een plattere behuizing, lichter van gewicht worden en ook niet onbelangrijk niet zo zwaar drukken op het huishoudpotje. Volgens Philips gaat de vraag naar deze televisies dan ook snel groeien. De televisies die nu geproduceerd worden voldoen alvast aan de hedendaagse standaarden. Zo is de resolutie geschikt voor HDTV, maar wordt tekst ook haarscherp weergegeven, wat weer van pas komt bij nieuwere toepassingen als internet TV.

MERK

EDITORS' CHOICE