NIEUWSB&W

Opvolger HDTV?


Redactie HiFi.nl | 06 oktober 2003 | B&W

In Japan is HDTV al een gewoonte geworden, zo zeer zelfs dat onderzoekers al bezig zijn met de nieuwe generatie digitale televisie. Het is Japanse onderzoekers nu gelukt om een prototype uit te brengen van wat ze zelf UHDV noemen. Ultra High Definition Video.

NHK kantoor

Het nieuwe systeem produceert een 16 keer zo hoge beeldresolutie dan de meest geavanceerde uitzend technologie van dit moment. Aan de wieg van het systeem staat de Japan Broadcasting Corporation (NHK). Volgens deze omroep zorgt de nieuwe techniek voor zeer realistische weergave van met name sportevenementen.

In vergelijking met huidige standaarden kent UHDV geen concurrentie. Gewone TV uitzendingen tellen 625 horizontale beeldlijnen, HDTV vult het beeldoppervlak met 1.000 lijnen, maar UHDV heeft er maar liefst 4.000! Met een even zo grote verticale scan hoeveelheid krijg je een beeld dat 16 maal scherper is dan HDTV.  Op de IBC werd de techniek voor het eerst getoond, met behulp van speciaal gemodificeerde camera`s, data opname apparatuur en projectie systemen.

Met name de enorme hoeveelheid data is een probleem van UHDV op dit moment. Door maar liefst 16 HDTV recorder te combineren ontstaat een UHDV machine van 3.5 TeraByte en dat is weer gelijk aan 18 minuten opname materiaal. Er moet dus nog een hoop gebeuren voor UHDV realiteit is, maar de opvolger van HDTV staat al op de stoep.

 
MERK

EDITORS' CHOICE