BeoCenter 2


Redactie HiFi.nl | 26 oktober 2003 | Bang & Olufsen
Bang & Olufsen`s nieuwe muzieksysteem. De BeoCenter 2, is in veel opzichten een klassiek Bang & Olufsen product. Het heeft iets mysterieus, het is elegant, het is eenvoudig en het is logisch.
Als de BeoCenter 2 van een afstand bekeken wordt, vertelt het ontwerp niets over de vele functies die in het toestel verborgen zijn. Een lichte beroering van de functie [LOAD] echter, zorgt ervoor dat de twee vleugelvormige aluminium deuren op elegante wijze opzij schuiven en zo de gecombineerde CD-DVD speler onthullen. Zodra de film of de muziek begonnen is, glijden de deurtjes weer terug naar de oorspronkelijke positie en maken als het ware duidelijk dat het niet de techniek is die we belangrijk vinden, maar dat het gaat om de beleving.

De BeoCenter 2 biedt toegang tot de gewone Compact Discs maar ook MP3 CD`s, CD-R, CD-RW, Video CD`s en DVD`s kunnen worden afgespeeld. Bovendien beschikt de BeoCenter 2 over een AM-FM radio met RDS. Dit maakt de BeoCenter 2 tot een werkelijk uniek ENTERTAINMENTCENTRUM.

BeoCenter 2 opstelling

Met zijn ovale vorm, doet de BeoCenter 2 in niets meer denken aan de traditionele audio/video apparaten zoals we die van vroeger kennen. Het formaat van de display is zodanig dat het ook van een grote afstand kan worden afgelezen. Bovendien past de lichtsterkte ervan zich aan, aan de hoeveelheid omgevingslicht in de kamer.

In de radio kunnen 60 zenders, desgewenst met naam, worden voorgeprogrammeerd. Natuurlijk kan de BeoCenter 2 worden geïntegreerd in een BeoLink netwerk. Er kunnen zelfs twee verschillende bronnen tegelijkertijd worden gespeeld. Geniet van uw nieuwe CD in de huiskamer terwijl uw huisgenoten in de keuken naar de radio luisteren. Bij gebruik van een BeoLink PC2, speelt de BeoCenter 2 ook moeiteloos de digitale muziekbestanden af die u op uw computer heeft opgeslagen.

Voor Bang & Olufsen is het altijd al belangrijk geweest om het de gebruiker van de apparatuur zo gemakkelijk en plezierig mogelijk te maken. Het concept van één afstandsbediening, de Beo 4, voor alle bronnen draagt daar natuurlijk zeker toe bij. Maar ook het ‘opruimen’ van onooglijke kabelbossen achter de apparaten is een oude Bang & Olufsen traditie.

BeoCenter 2BeoCenter 2

Feitelijk is de BeoCenter 2 een voortzetting, een natuurlijke ontwikkeling van deze gedachte. Het scheiden van het toestel in twee aparte eenheden betekent dat we een grote vrijheid hebben om de elegante master-eenheid daar te plaatsen waar hij het best tot zijn recht komt. Op een tafel; aan de wand gemonteerd of op een vloerstandaard. Het kan allemaal. De aansluiteenheid kan worden verborgen achter een gordijn of onder een kast. Slechts één dunne kabel verbindt de master- met de aansluiteenheid. Alle andere noodzakelijke, maar ontsierende kabels die nodig zijn om verbindingen te maken met de luidsprekers, de televisie, de netspanning, de antenne en dergelijke, blijven zo verborgen.

Bang & Olufsen gebruikte in het verleden al vaker geborsteld aluminium als fraaie afwerking van de apparatuur. Toch was het fabriceren van de BeoCenter 2 een uitdaging op zich. Te beginnen met de productie van de prachtige vleugelvormige deuren.

Beide deuren zijn gesneden uit één stuk aluminium dat eerst in de typische ovale vorm is geslepen. Pas daarna zijn beide helften gescheiden maar blijven het verdere complexe productieproces bij elkaar. Zo zijn we ervan verzekerd dat de twee deurtjes tot in elk detail bij elkaar passen. Tijdens het anodiseren van het aluminium ontstaan er poriën in het oppervlak van het metaal. Alle teksten en nummers worden op dit moment van het proces aangebracht door verf in deze poriën te persen, pas daarna wordt het oppervlak verder afgewerkt en gelakt. Zo wordt een zeer duurzame kwaliteit van de opdruk verkregen die vrijwel onmogelijk te verwijderen is. Zelfs bij frequent gebruik!

Het bedieningsysteem van de BeoCenter 2 is een echt meesterstuk in precisie. Druksensoren, geplaatst onder het aluminium oppervlak, registreren het gewicht van uw vinger op het bedieningspaneel en zetten dit om in elektrische pulsen die naar een microprocessor worden gestuurd.

Om dit mogelijk te maken is het aluminium van het bedieningspaneel slechts een halve millimeter dik. Voor de volumeregeling gingen we nog een stapje verder en slepen een extra tiende millimeter weg in de vorm van een wiel. Zodra uw vinger in het ‘wiel’ over het aluminium glijdt wordt de volumestand geregeld door de sensoren daaronder.

EDITORS' CHOICE