NIEUWSB&W

Sony en BMG


Redactie HiFi.nl | 08 november 2003 | B&W

Sony BMGDe grote vijf van de platenwereld worden teruggebracht tot de grote vier. Niet doordat er een kopje onder is gegaan aan de piraterij van de MP3 bestanden, maar doordat Sony Music en BMG zijn overeengekomen de krachten te bundelen. Volgens een officieel bericht behouden beide partijen 50% van de aandelen, maar is de samenwerking er met name op gericht om de strijd aan te kunnen met de Universal Music Group.

Het lijkt er overigens op dat ook Warner Music deel uit gaat maken van een samenwerkingsverband. Er schijnen twee partijen op de markt te zijn die een bod hebben uitgebracht op Warner, waarbij EMI als een van de twee wordt genoemd. Overkoepelend orgaan Time Warner heeft al aangegeven open te staan voor dergelijke gesprekken.

Voor wat betreft de loyaliteit aan een hoogwaardig audiomerk, roept de deal tussen Sony en BMG meer vragen op dan ze beantwoordt. BMG was niet super actief, maar sprak ondersteuning in het verleden uit voor DVD-Audio. Er staan/stonden zelfs releases op het programma in dit formaat van onder andere de Foo Fighters. Sony is natuurlijk fervent tegenstander van DVD-A en voorstander van het SACD formaat. Daarover heeft het onder andere een afspraak met EMI UK, waardoor onder andere de Dark Side Of  The Moon SACD uit is ontstaan. Als de deal tussen Warner en EMI USA doorgaat zou die afspraak wel eens kunnen komen te vervallen.

MERK

EDITORS' CHOICE