Beo Vision 6


Redactie HiFi.nl | 19 november 2003 | Bang & Olufsen
Bang & Olufens`s eerste LCD-televisie is compact, eenvoudig en kan vrijwel overal in de kamer geplaatst worden. Toch kunt u van af elke plek genieten van het haarscherpe beeld. Een televisie die niet alleen kan staan op een tafel, een kast of op zijn speciaal daarvoor ontworpen voet, maar ook kan worden opgehangen aan een wand. Welke opstelling er ook gekozen wordt, het toestel kan in alle richtingen worden gedraaid. Zowel van links naar rechts, als van boven naar beneden.

BeoVision 6 B&O

Ongeëvenaarde beeldkwaliteit.

Hoewel Bang & Olufsen nog niet eerder een televisie produceerde, gebaseerd op LCD-technologie heeft deze techniek ons al vanaf het begin geïnteresseerd. Dit omdat LCD-beeldschermen perfect passen bij onze filosofie van compacte, stijlvolle televisies die niet de hele kamer domineren waarin ze geplaatst zijn. Het heeft echter tot nu geduurd voordat de LCD-technologie volwassen genoeg is geworden om aan de eisen van Bang & Olufsen op het gebied van beeldkwaliteit en duurzaamheid te kunnen voldoen. Een hele reeks van door B&O gepatenteerde technieken, samengevat onder de noemer ‘Vision Clear’ zorgen ervoor dat ook de BeoVision 6 beschikt over het ongeëvenaarde scherpe en tegelijk natuurlijke beeld waar B&O televisies bekend om staan.

Kijkhoek.

Een van de grootste problemen van LCD-technologie is altijd de zeer beperkte kijkhoek geweest. Met andere woorden, zodra men niet min of meer recht voor het scherm zat was het beeld slecht, of in het geheel niet waar te nemen. Ondanks dat men bij het doorontwikkelen van de LCD-technologie op dit gebied aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt, waren de Bang & Olufsen technici nog steeds niet tevreden.

‘Het was onze ambitie om een tv te maken die we bijvoorbeeld aan de muur in de keuken konden hangen waarbij we konden genieten van een goed beeld zowel staande aan het aanrecht als ook zittend aan de eettafel.’

De oplossing was het bedenken van een ophangmechanisme dat zowel horizontaal als verticaal draaien kon. Juist de combinatie van beide bewegingen vormde een uitdaging voor de ontwerpers. De eerste prototypes bleken te groot, te onhandig of te lastig te bedienen. Toen echter op zekere dag het antwoord voor dit probleem toch gevonden werd, bleek de uitkomst zo eenvoudig dat het moeilijk voor te stellen was dat niemand er eerder aan gedacht had. De beugel die werd ontworpen maakt het mogelijk de tv om zijn eigen zwaartepunt te laten draaien en nijgen. Hierdoor kan het 18 kg. zware toestel heel eenvoudig met slechts één vinger in de gewenste stand worden gebracht.
De achterkant van de BeoVision 6 is gebogen waardoor het apparaat niet alleen nog slanker lijkt maar het ook mogelijk is het scherm over een grotere hoek te draaien, zelfs als het dicht tegen de muur hangt.

Geen complete ervaring zonder een goed geluid.

Het uitgangspunt van Bang & Olufsen is altijd al geweest dat zonder een goede geluidsweergave, een televisie maar ‘half af’ is. Beeld en geluid versterken elkaar en zorgen zo voor de complete belevenis van de kijker. Uiteraard geldt dit ook voor de BeoVision 6.

De geluidskwaliteit mag in onze visie niet worden beperkt door het streven naar compactheid. Daarom hebben wij de BeoVision 6 uitgerust met een volwassen actief speakersysteem.

EDITORS' CHOICE