NIEUWSFocal

JM Lab: Diva en Grande


Redactie HiFi.nl | 16 december 2003 | Focal

Toen de Grande Utopia Be van JM Lab uitkwam, de luidspreker met maar liefst zeven nieuwe vindingen en technologieŽn beloofde de fabrikant al dat er meer modellen zouden volgen. Die belofte wordt wederom ingelost met de komst van de Diva Utopia Be, het nieuwste model uit de Utopia Be serie.

Jm Lab Grand Utopia Be

De nieuwe vloerstaande luidspreker is het resultaat van de constante ontwikkeling in de serie, sinds de eerder genoemde introductie in de zomer van 2002. Andere types die de Diva voorgingen waren de Nova en Alto, beide vloerstaanders, de Micro (een kleiner model) en de Centre.

Jm Lab Grand Utopia BeDe nieuwe Diva luidspreker is ontworpen om het ontstane gat tussen de Alto en Micro modellen te dichten. De ontwerpers hadden als doel een dusdanig model te produceren, dat hetzelfde grondoppervlak bestrijkt als de Micro, met dezelfde geluids karakteristieken als zijn kleine broertje en met een toegevoegde diepte en dynamische bass.

De techniek is dan ook in grote mate te vergelijken met het Micro model, namelijk dezelfde Beryllium (Be) dome tweeter en 165 millimeter grote "W" cone. Voor de bass weergave is een speciale passieve bass sectie toegevoegd. Verder bevat de luidspreker twee 21 centimeter grote W woofers aan beide zijde van de kolom. Het model zal na de CES op de markt worden gebracht voor een prijs rond de 10.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE