B&O BeoVision 6


Redactie HiFi.nl | 18 december 2003 | Bang & Olufsen

We meldden u al in november dat de nieuwe LCD televisie van Bang & Olufsen, de BeoVision 6, in Nederland was gearriveerd. Hieronder vindt u het officiële persbericht van de Nederlandse tak van het bedrijf over het nieuwe scherm.

De eerste LCD-televisie van Bang & Olufsen is compact, eenvoudig en overal op te stellen. Hij biedt waar dan ook in de kamer een scherp beeld. Een compacte televisie die ook daar een plaatsje vindt waar eigenlijk geen ruimte is. Hangend aan de wand of staand op een kastje of op een vloerstand, draai- en kantelbaar in alle richtingen, dat is de gedachte achter de BeoVision 6 van Bang & Olufsen. De BeoVision 6 is de eerste op LCD-technologie gebaseerde televisie van Bang & Olufsen.

B & O BeoVision 6

"Dat neemt niet weg dat Bang & Olufsen de LCD-technologie vanaf het moment dat deze op de markt kwam nauwlettend heeft gevolgd. Want het principe past uitstekend in ons streven naar compacte, eenvoudige en stijlvolle televisies – televisies die de kamer waarin ze staan visueel niet domineren. Pas sinds kort echter is de technologie in zowel beeldkwaliteit als duurzaamheid ver genoeg ontwikkeld en kan zij voldoen aan de eisen van Bang & Olufsen", vertelt president en CEO Torben Ballegaard Sørensen.

Een aantal door Bang & Olufsen gepatenteerde technologieën, zoals Adaptive Black, Motion Adapted Progressive Scan en Digital Adaptive Luminance Peaking, verfijnen deze LCD-monitor nog verder en daardoor levert deze de beeldkwaliteit waar ons bedrijf om bekend staat. Past overal

Eén van de grootste problemen van de LCD-technologie was altijd de beperkte kijkhoek, anders gezegd, het beeld werd snel donkerder naarmate je er minder recht voor zat. Hoewel de LCD-tech-nologie op dat punt aanzienlijke vooruitgang boekte, waren de technici van Bang & Olufsen nog steeds niet tevreden. "Wij wilden een televisie ontwikkelen die je bijvoorbeeld in de keuken aan de muur kon hangen. Maar je hebt er niets aan wanneer je het beeld alleen maar vanaf de eettafel kunt zien en niet vanaf het keukenblok", licht Sørensen toe.

Om dat op te lossen werd de BeoVision 6 voorzien van een reeks stands en muurbeugels waarmee de televisie gemakkelijk zijdelings gedraaid en verticaal in hoogte kan neigen. Vooral het neigen was een uitdaging voor de Bang & Olufsen ontwerpers. De eerste prototypen waren òf te onhandig en gecompliceerd, dan wel te lastig in het gebruik. Toen op een dag één van de technici van Bang & Olufsen met de oplossing kwam, bleek die zo simpel dat niemand begreep waarom men er niet eerder op was gekomen.

Een ontwerp waarbij de televisie kan draaien om het eigen zwaartepunt, even geniaal als eenvoudig, daarbij kan de televisie van 18 kilo met één vinger worden gekanteld. De achterzijde van de BeoVision 6 is gebogen. In visueel opzicht lijkt hij daardoor nog platter dan werkelijk het geval is; tegelijkertijd kan de televisie dankzij de gebogen vorm over een groter bereik worden ge-draaid, zowel aan de wand als elders.

Geluid is de helft van de belevenis

Het is nog altijd de overtuiging van Bang & Olufsen dat bij televisie het geluid de helft van de beleving is. Juist daarom is in de BeoVision 6 evenveel aandacht aan geluid en beeld gegeven. Het iets terugwijkende geluidspaneel onder het scherm bevat twee 7,5 cm basreflexsystemen en een in-genieus gevormde baspoort. Dit ingebouwde luidsprekersysteem geeft de BeoVision een stereo-weergave die de meeste mensen hooglijk verbaast!

EDITORS' CHOICE