NIEUWSSony

Volgende stap MiniDisc


Redactie HiFi.nl | 09 januari 2004 | Sony
Sony Nederland heeft vandaag de introductie aangekondigd van "Hi-MD", een geavanceerde versie van het MD-formaat voor muziekopname waarop ook PC-data als afbeeldingen, presentaties en video kunnen worden vastgelegd. Het nieuwe formaat is compatibel met de huidige MD-producten en waarborgt de auteursrechtelijke bescherming van vastgelegde gegevens. Sinds de introductie van de eerste MD-producten, die directe toegankelijkheid en eenvoudige bewerkingsopties boden, heeft Sony een breed scala aan met MD compatibele producten geÔntroduceerd, waaronder home- audioproducten, draagbare apparatuur en in-carsystemen. Het MD-formaat is gelicentieerd aan circa 80 hardware/mediaproducenten. De totale verkoop van MD-media en compatibele producten zal naar verwachting respectievelijk circa 1,1 miljard en 80 miljoen bereiken tegen het einde van het boekjaar 2003.

Met Hi-MD wil Sony de consument een veelzijdig medium bieden waarop uiteenlopende content kan worden vastgelegd, zoals muziek en afbeeldingen, met behoud van een hoogwaardige geluidskwaliteit en resolutie.

Sony Hi-MD

Hoge capaciteit:
Door een bestaande MD in het Hi-MD-formaat te formatteren kan de opslagcapaciteit met bijna 100% worden vergroot. Sony heeft bovendien een Hi-MD-schijfje ontwikkeld van 1GB, dat door gebruik te maken van de eerste Domain Wall Displacement Detection (DWDD)-technologie maximaal 45 uur aan muziek kan opslaan.
Doordat de Hi-MD-producten compatibel zijn met de huidige MD-schijfjes, zullen gebruikers ook hun bestaande MD`s kunnen blijven afspelen.

Hoogwaardige geluidskwaliteit:
Hi-MD maakt gebruik van de ATRAC3plus-audiocompressietechnologie, die een hoge compressiegraad combineert met een uitstekende geluidskwaliteit. Hi-MD ondersteunt bovendien ook lineaire PCM-opname, waardoor muziek kan worden opgenomen en afgespeeld met CD-kwaliteit. Hi-MD maakt gebruik van het File Allocation Table (FAT)-systeem, waardoor zowel muziek als andere PC-gegevensbestanden zoals afbeeldingen en tekst kunnen worden vastgelegd.

Technologie voor auteursrechtelijke bescherming:
Hi-MD ondersteunt zowel de OpenMG- als MagicGate-techniek voor auteursrechtelijke bescherming. Bovendien blijven in de bron aangebrachte versleutelingen behouden bij opname in het Hi-MD-formaat.

Gebruikers van Hi-MD kunnen naast muziek uiteenlopende content, zoals afbeeldingen en tekstbestanden, vastleggen op ťťn enkel schijfje en deze overal en altijd weergeven. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun favoriete muziek vanaf hun PC thuis opnemen op MD, deze onderweg naar hun werk afspelen op hun Hi-MD-speler en deze vervolgens aansluiten op een PC op hun werk om opgeslagen content zoals presentaties te uploaden.

Sony gaat het Hi-MD-formaat sectorbreed promoten en verwacht dat het een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de legale verspreiding van muziek. Sony gaat de MD-markt verder ontwikkelen door nieuwe toepassingen te zoeken voor dit veelzijdige opslagmedium.

In Europa zal in in het voorjaar van 2004 een uitgebreide serie Hi-MD WALKMAN-producten op de markt worden gebracht. Bijzonderheden hierover worden bekendgemaakt rond de introductie.

EDITORS' CHOICE