Avant uitgebreid


Redactie HiFi.nl | 05 februari 2004 | Mordaunt-Short

(ingezonden mededeling)

De Avant-luidsprekers zijn ontwikkeld op basis van de alom geprezen Declaration-serie van Mordaunt-Short en zijn het resultaat van twee jaar onderzoek en ontwikkeling door de R&D-afdeling van het bedrijf in Shoreham-by-Sea. Hoewel in het uiterlijk van deze luidsprekers veel terug te vinden is van de voorgaande ontwerpen van Mordaunt-Short, is er sprake van ingrijpende technologische wijzigingen.

Mordaunt AVANT 902

Centraal hierin staat de voortdurende verbetering van de eigen CPC-technologie (Continuous Profile Cone) van het bedrijf. In de Avant-luidsprekers worden geheel nieuwe aansturingsmechanismen gebruikt. Terwijl het ononderbroken conusoppervlak van een traditionele CPC-driver al garant stond voor minimale vervorming, wat nog werd verbeterd door het gebruik van licht aluminium voor de constructie, leveren de nieuwe drivers nog betere prestaties.

De meest in het oog springende verandering bestaat uit de toevoeging van een radiaal ribbelpatroon op de rand van het conusoppervlak. De ribbels zorgen voor een verdere versteviging van de conus, waarmee zij een uitstekende kritieke stijfheid bieden en cone-breakup beperken. Het resultaat is een grotere mate van controle bij de hoogste en laagste frequenties en een meer getrouwe weergave. Bovendien is de conus geheel opnieuw vormgegeven.

Mordaunt AVANT 904De voortgebrachte surround-geluidsgolven hebben een zeer lage massa en een zeer hoge mate van flexibiliteit en zorgen ervoor dat de schotel ongelooflijk vrij kan bewegen: dit betekent een enorme verbetering van de prestaties bij timing. Deze boxen hebben ook een nieuw radiaal asymmetrisch aansturingspunt en een geconstrueerd stalen chassis met poorten, waardoor een uitstekende stijfheid van de structuur gegarandeerd is. Dit alles bij elkaar zorgt voor een zuiverdere werking van de driver en betere prestaties.

Ter completering van de mid/bass-drivers zijn de reeds minimale cross-overs opnieuw gestemd. Hierbij is gebruikgemaakt van hoogspanningscondensatoren van polypropyleen en inductoren met een gelamineerde kern en een zeer hoog verzadigingspunt. De Mordaunt Short eigen ‘Dual Value Parallel’-condensatortechniek heeft zichzelf opnieuw bewezen op het gebied van de helderste cross-overregio.

Al deze componenten zijn ondergebracht in een geheel nieuwe behuizing. De nieuwe behuizingen zien er weliswaar net zo uit als de vorige ontwerpen, maar zijn in werkelijkheid 15 mm kleiner. Deze nieuwe breedte/hoogte-verhouding verbetert de beeldvorming en vergroot de sterkte langs de as van de aansturingseenheid. Een volledig herziene constructiemethode en de geoptimaliseerde plaatsting van de interne beugelindeling zorgt ook voor een grotere mate van onbeweeglijkheid van de behuizing. Deze indeling beperkt niet alleen de terugstraling in de behuizing, maar verdrijft ook eventuele restenergie. De aan de zijkant bevestigde gegoten voetjes zorgen voor optimale stabiliteit. Ten slotte worden de behuizingen geleverd met een nieuwe honingkleurige fineer, voor het eerst bij een luidspreker van Brits ontwerp.

Het volledige Avant-assortiment bestaat uit de Avant MS902-luidsprekers (boekenplank model), de Avant MS904 , de Avant MS906- en de Avant MS908-vloerluidsprekers, de Avant MS905C centerkanaalluidspreker en tot slotte de Avant MS903 bipolaire achterkanaalluidsprekers. De MS909 en MS907 subwoofers zijn technisch hetzelfde gebleven, maar zijn wel voortaan uitgevoerd in de nieuwe kleurstelling.

Prijzen (per stuk) zijn als volgt:
MS902: € 139
MS903: € 169
MS904: € 199
MS905: € 189
MS906: € 289
MS908: € 449

EDITORS' CHOICE