NIEUWSB&W

DVD-speler met sex-filter


Redactie HiFi.nl | 14 april 2004 | B&W

Binnenkort kan kuis Amerika genieten van een speciale dvd-speler die seks, geweld en scheldwoorden filtert uit de films die worden afgespeeld. Hollywood heeft ondertussen al protest aangetekend. Dit soort praktijken zijn met de nieuwe dvd-speler in de toekomst uit den boze...

Nipplegate
Dit soort praktijken zijn met de nieuwe dvd-speler in de toekomst uit den boze.

Het apparaat is ontwikkeld door het Franse bedrijf RCA en poogt hiermee in te spelen op de gemoederen in de Verenigde Staten, ontstaan na de ontblote borst van Janet Jackson tijdens de Superbowl. De dvd-speler maakt gebruik van de Clearplay-techniek die een zwarte lijst heeft opgesteld van ruim 500 films met `aanstootgevende` inhoud. Wanneer men een dvd in de speler stopt herkent deze de film en de gewraakte scènes worden vervolgens overgeslagen.

Hollywood is niet blij met deze techniek. Een filmmaatschappij heeft Clearplay inmiddels aangeklaagd wegens inbreuk op haar intellectuele recht. De filmmakers zijn niet blij dat hun films zonder toestemming worden aangepast. De dvd-speler is binnenkort te koop bij de Amerikaanse winkelketen Walmart voor 79 dollar, oftewel 66 euro. Of de speler ook op de Nederlandse markt komt is niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE