NIEUWSB&W

Fujitsu; rechtzaak tegen Samsung


Redactie HiFi.nl | 16 april 2004 | B&W

Rechtszaak in VS en Japan

Elektronicafabrikant Fujitsu is een rechtszaak begonnen tegen concerrent Samsung. De Japanners betichten de Koreanen van illegaal gebruik van een gepatenteerde technologie voor plasmaschermen.

De zaak dient zowel in Los Angeles als in Tokio. Fujitsu laat in een verklaring weten dat het Samsung eerder heeft aangeboden tot een regeling te komen, maar dat het Koreaanse bedrijf dit weigerde.

De Japanners willen met de rechtszaak voorkomen dat bepaalde typen Samsung-schermen buiten Zuid-Korea worden verkocht, en eisen daarnaast een schadevergoeding van onbekende hoogte. Welke patenten zouden zijn geschonden, is niet bekend gemaakt.

Plasmaschermen zijn platte monitoren die gebruikt worden bij presentaties en ook als televisieschermen kunnen dienen. Samen met lcd-schermen vervangen plasmadisplays langzaam maar zeker de markt voor `normale` beeldbuis-schermen. In 2003 werden er 2,4 keer zoveel plasma-exemplaren verkocht als het jaar ervoor: in totaal gingen er 1.779.000 plasmaschermen over de toonbank, zo blijkt uit cijfers van Display Search.

Met name LG Electronics en Samsung produceren zeer veel schermen in steeds grotere maten. Samsung liet in februari zelfs weten dat het nu in staat is om een plasmamodel van 80 inch te vervaardigen. Fujitsu is echter marktleider als het aankomt op verkochte aantallen plasmapanelen die in de schermen worden toegepast.

MERK

EDITORS' CHOICE