NIEUWSB&W

Blu-Ray Disc op papieren schijf


Redactie HiFi.nl | 19 april 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Sony heeft samen met het Japanse bedrijf Toppan Printing een Blu-Ray disk met een opslagcapaciteit van 25GB ontwikkeld, gemaakt op basis van papier.

Papieren Blu-Ray DiscNormale discs hebben een 1,1mm dikke schijf van polycarbonaat als drager voor de reflecterende laag waarop de digitale gegevens worden gelaserd. Daar overheen komt dan een transparante afdeklaag van 0,1mm. De door Sony en Toppan Printing ontwikkelde disc heeft als drager een substraat van papier. Deze maakt ongeveer 51% uit van het totaalgewicht van de nieuwe disc.

Met de `papieren disc` hoopt men twee voordelen uit te buiten; een mileuvriendelijker product (recycling) en meer veiligheid. Kunststof wordt gemaakt op basis van olie en past niet in de filosofie van duurzame  productiemethoden. Papier kan makkelijker worden gerecycled, bijvoorbeeld ook in gevallen waar magazines en schijfjes gebundeld zijn. "Een papieren DVD kan met een schaar makkelijker kapot worden geknipt, waardoor het vernietigen van data een stuk eenvoudiger wordt", aldus Taro Takamine, woordvoerder van Sony. Een volgende (en wellicht voor de bedrijven nog belangrijkere) stap is het onderzoeken van mogelijkheden tot massaproductie en een lagere kostprijs voor toekomstige Blu-Ray discs. Tegenwoordig kosten blanco Blu-Ray-schijfjes van Sony nog zo`n vijftig tot zestig euro, al zal dat vast niet komen door een millimeter dikke laag polycarbonaat in het midden.

MERK

EDITORS' CHOICE