NIEUWSB&W

FVD; opvolger voor DVD?


Redactie HiFi.nl | 20 april 2004 | B&W

Een Taiwanees technologisch instituut heeft 5 April een nieuwe `DVD-variant` gedemonstreerd. Het ontwikkelde FVD-schijfje kan tot 11 GB aan video opslaan. 
 
FVD DiscVan de fvd (forward versatile disc) komen twee versie: een schijf waarvan beide kanten afspeelbaar zijn en een enkelzijdige disk. De fvd is ontwikkeld door een researchgroep van de Industrial Technologie Research Institute (ITRI). Bij het ontwerp zijn 29 Taiwanese bedrijven betrokken.

Een single-layer fvd heeft een opslagcapaciteit van 6 GB, een duallayer schijf 11 GB. De huidige dvd-schijf slaat hooguit 4,7 GB aan data op. De fvd is vooral bedoeld voor opslag van videobeelden van hoge kwaliteit op consumentenelektronica, aldus de ITRI. De fvd-schijf die maandag aan het Taiwanese publiek getoond zal worden, is gemaakt door Ritek, CMC Magnetics en U-Tech Media.

De gegevens op een fvd-schijf worden gelezen met dezelfde rode laserstraal als die gebruikt wordt bij cd`s en dvd`s. Verwacht wordt daarom dat er binnenkort dvd-spelers op de markt komen die ook fvd ondersteunen.

De fvd is één van de vele nieuwe mogelijke opvolgers van de dvd. Zo werd eerder al de evd (enhanced versatile disc) ontwikkeld. Op een single-layer evd kan 9 GB aan data.

Daarnaast is er ook al de Blu-ray disc. Deze wordt in tegenstelling tot de andere schijfjes niet uitgelezen met een rode, maar met een blauwe laser. Hierdoor kan er op de Blu-ray disc meer data (ongeveer 25 GB) worden opgeslagen.
 

MERK

EDITORS' CHOICE