NIEUWSB&W

Philips LCD-schermen naar beurs


Redactie HiFi.nl | 04 mei 2004 | B&W

(persbericht)

Philips  en het Zuid-Koreaanse LG Electronics brengen hun gezamenlijke plattebeeldschermbedrijf LG Philips LCD in het derde kwartaal naar de beurs. De beursgang moet minstens $ 1 mrd opbrengen.
De onderneming wil een notering in Zuid-Korea en New York. Dat heeft LG Philips LCD donderdag bekendgemaakt.

LG Philips

 


Het bedrijf, dat de opbrengst van de beursgang wil gebruiken voor investeringen, zal nieuwe aandelen uitgeven. Daarnaast zullen LG en Philips elk een deel van hun 50%-belang te gelde maken. Over de precieze omvang daarvan en over de prijs is nog niets bekend. Philips wil geen verdere details geven. Zakenbank SNS Securities verwacht dat Philips en LG waarschijnlijk 15% tot 20% van hun belang zullen verkopen. Dat levert elk van de moederbedrijven minstens euro 1 mrd op, zo taxeert de bank.
LG.Philips

Tientallen miljarden

LG Philips LCD is in 1999 opgericht en is inmiddels de grootste fabrikant van lcd-schermen ter wereld met een marktaandeel van 23%. Samsung is nummer twee met 21%. De komende jaren investeren beide bedrijven tientallen miljarden in de bouw van nieuwe fabrieken. Dat is nodig om aan de verwachte grote vraag te kunnen voldoen. Alleen LG Philips LCD wil de komende tien jaar al $ 21 mrd investeren in nieuwe productievestigingen.
De beursintroductie betekent de grootste Zuid-Koreaanse beursgang sinds eind 1998. Toen kreeg het telecombedrijf KT een notering in Seoul. Het wordt tevens een van de grootse beursgangen in de VS.
De aankondiging illustreert de toenemende activiteit op de emissiemarkt. Samen met de verwachte beursgang van internetzoekmachine Google krijgen beleggers dit jaar twee grote beursintroducties voorgeschoteld. De waarde van Google wordt geschat op circa $ 25 mrd.

Analisten verschillen van mening over de waarde van de LG Philips LCD. De schattingen lopen uiteen van $ 10 mrd tot $ 20 mrd.

LG Philips LCD was vorig jaar zeer winstgevend. De nettowinst groeide met 117% naar euro 783 mln. De omzet steeg met 50% naar euro 4,5 mrd. Bank Oyens & Van Eeghen verwacht dat het bedrijf dit jaar de omzet nog eens met 43% zal kunnen laten groeien tot euro 6,4 mrd en 24% in 2005 tot euro 8 mrd. De nettowinst zal volgens Bank Oyens & Van Eeghen groeien naar een verwachte euro 1,3 mrd in 2005.

De aankondiging leidde tot een 7% lagere koers voor LG Electronics. Philips daalde gisteren 2,8%.

Miljardendeal

  • LG Philips LCD is opgericht in 1999 door LG Electronics en Philips
  • Inmiddels uitgegroeid tot marktleider op het gebied van lcd-schermen vóór Samsung
  • Omzet 2003: $ 4,5 mrd
  • Waarde van het bedrijf geschat op $ 10 tot $ 20 mrd
  • Beursnotering in derde kwartaal 2004
  • .... in Seoul en New York
MERK

EDITORS' CHOICE