NIEUWSB&W

CD-rot

Redactie HiFi.nl | 10 mei 2004 | B&W

(gezien op internet)

AMSTERDAM - CD`s blijken geen eeuwig leven te hebben, zo meldt de Telegraaf. Een Amerikaanse webdesigner Dan Koster kwam hierachter na een inspectie van zijn verzameling CD`s. Ook steeds meer muziekliefhebbers zien de kwaliteit van hun geliefde cd`s met de jaren achteruit gaan.

Simply Red - StarsKoster bekeek zijn verzameling cd`s kritisch door ze tegen het licht te houden. Bij zeker 15 procent van zijn 2000 CD`s zag hij hoe er lichtpuntjes door het schijfje kwam. De meeste schijfjes kocht hij in de jaren `80. De cd`s van Koster lijden onder `CD rot` , een geleidelijke aantasting van de datadragende laag. Sommige CD`s van de webdesigner zijn al niet meer af te spelen.

Bij de introductie van de cd gingen velen ervan uit dat het schijfje niet kapot te krijgen was. "We kregen in de jaren `80 te horen dat een CD praktisch onverwoestbaar was. Bedrijven gaven deze reden ook aan om de hoge prijs van een CD te vergoelijken. Nu blijkt dat de levensduur van het schijfje veel korter is dan gedacht," aldus een teleurgestelde Dan Koster.

Volgens laborant Jerry Hartke kan `CD rot` verschillende oorzaken hebben, maar hij verwijt de gebruiker zelf van de meeste ellende met CD`s. "Sommige mensen behandelen de CD`s niet goed. Bijvoorbeeld plaatsen ze de schijfjes rechtstreeks opelkaar. En daar kunnen ze niet goed tegen." De meeste mensen denken dat de onbeschreven kant van de CD fragiel is. Maar dit is precies andersom. Juist de bedrukte kant is erg fragiel."

 

MERK

EDITORS' CHOICE