NIEUWSB&W

Kenners


Marc Brekelmans | 10 juni 2004 | B&W

Tijdens deze dagen zit Nederland vol met kenners, voetbalkenners wel te verstaan. Volgens officieuze berichten telt Nederland wel een kleine 16 miljoen van die kenners, die allemaal beter weten hoe Nederland zou moeten voetballen als die ene die er voor verantwoordelijk is. We zullen over twee weken zien wie er gelijk had en of er spreekwoordelijke koppen moeten gaan rollen. Ook de HiFi-wereld zit vol met kenners, die het natuurlijk wel heel erg eenvoudig hebben door de aard van de materie.

Klankkwaliteit is namelijk niet te meten en mooi is per definitie een subjectief begrip. Waarom zou u dan eigenlijk onze recensies nog lezen? Tenslotte is dat ook maar de mening van één persoon met zijn eigen voorkeuren en beleving. Bovendien zijn z’n luisteromstandigheden nog afwijkend van die van u. Toch heeft een recensie een grote waarde voor iedereen die op zoek is naar nieuwe apparatuur. Slechte producten vallen tijdens een recensie zondermeer door de mand, maar ook de echte bijzondere producten vallen door een recensie des te meer op. Zeker als het producten betreft waarvan u het bestaan misschien niet eens wist. Zo’n product hebben we deze week dan ook voor u gerecenseerd. Het betreft een “scaler” van het merk DVDO en iedereen die een wat oudere plasma of LCD heeft kan met dit product grote vooruitgang boeken.

Maar als regelmatige lezer van HiFi.nl gaat u misschien ook wel de smaak van onze auteurs herkennen en waarderen. En weet u bij het lezen van een recensie van een bepaalde auteur meteen of het product ook u aan zal spreken. Een uitstekende start dus voor een zoektocht naar dat nieuwe product in uw HiFi installatie, of gewoon leuke informatie om in uw vrije tijd te lezen.

Bij het aanschaffen en beoordelen van uw apparatuur is er gelukkig maar één echte kenner, en dat bent u zelf. Wij staan alleen maar aan de zijlijn te roepen wat u het beste zou kunnen doen, net als die 16 miljoen andere kenners.


Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl:

Hardware

DVDO iScan HD Scaler, door Garmt van der Zel
Stel, u hebt de mogelijkheid om een wat oudere plasma TV, LCD TV of projector te kopen voor een lage prijs (of u bent reeds in het bezit van een dergelijk apparaat). Met hooggespannen verwachtingen sluit u voor de eerste keer (vaak via composite) uw DVD-speler aan en… Een totale teleurstelling valt u ten deel.

Rogue Audio Ninety-Nine en Stereo 90, door Phil van Deijk
Zoals ik opmerkte is Rogue Audio afkomstig uit Amerika. Daar is het een beroemd merk en wordt op diverse grote shows gedemonstreerd samen met Acoustic Zen en Meadowlark luidsprekers. Rogue Audio is een buizenmerk pur sang.

Kenners


Achtergrondartikelen – Colums

Zomerkriebels, door Rene van Es
Dertig graden was het gisteren bij ons in huis. Te warm eigenlijk om muziek te draaien. Met een handdoek om het voorhoofd af te wissen, alle deuren dicht om straat lawaai tegen te houden, was het dragelijk, maar niet lekker. Die ellende staat ons audiofielen weer te wachten.

De set van….Home Fidelity, door Rene van Es
Thierry Schrier en Marc Bosman van Home Fidelity uit Amsterdam zijn twee jongens die hun sporen in audioland al ruim hebben verdiend. Ik stel het dan ook zeer op prijs als ze vragen de “set van de maand” te komen beluisteren in hun winkel op het Java eiland in het Amsterdamse IJ.

Kenners


Showverslag

High End Munchen deel 2, door Philip van Deijk
Het tweede verslag van de High End Show in Munchen. Wederom met veel foto-impressies van deze "nieuwe" beurs.

High End Munchen 2004, deel 2


Software

von Bondies - Pawn Shop HeartVon Bondies - Pawn Shop Heart (CD),
door Eelco Bouwels

Op ‘Pawn Shop Heart’ Lijkt de stem van zanger Jason Stollsteimer regelmatig op die van Glen Danzig. Als hij  er ook maar half zo uit had gezien, dan had Jack White wel nagelaten om Stollsteimer op zijn gezicht te peren, begin dit jaar. Stollsteimer had zich beledigend uitgelaten naar zijn vriend van vroeger, blijkbaar zo ernstig dat White het nodig achtte er eens duchtig op los te slaan.

Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours (CD),
door Jan Luijsterburg

Één van de mooie dingen van softwarerecensies schrijven voor hifi.nl is dat je je lekker kunt laten verrassen. Wat je kent dat ken je al, maar wat je nog niet kent, daar valt wat te ontdekken. Neem dit. Norfolk & Western, bandje rond zanger/gitarist/componist Adam Selzer, maakte een subtiel kleinood, fluisterzacht, intens en persoonlijk. Een intiem plaatje dat groeit bij iedere beluistering.

Iron and WineIron & Wine - Our Endless Numbered Days (CD),
door Roel Bouman

Zoals bij de meeste goede platen is de kwaliteit niet gelijk na één keer draaien duidelijk. Dat geldt ook voor het tweede album van Iron & Wine, het spreekwoordelijke schone geduld wordt ook hier in ruime mate beloond.

Rachmaninov - Symfonie Nr. 2 en Vocalise nr. 14 (SA-CD),
door Jan Luijsterburg

Er wordt druk geknipt in de symfonieorkesten. Zowel grote platenmaatschappijen als de overheid willen van de kosten af die deze grote organisaties met zich meebrengen. Gelukkig zijn er ook kleine platenmaatschappijen, die door hun gedrevenheid (door liefde voor muziek in plaats van geld) en lagere overhead wel het avontuur aandurven een gerenommeerd orkest aan zich te binden. Channel Classics vond een geestverwant in Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra.

EurekaEureka (DVD-film),
door Jan Luijsterburg
Hoe een traumatische gebeurtenis je leven kapot kan maken, daar gaat het over in Eureka, de imposante film van Shinji Aoyama. Imposant in lengte, ruim drieëneenhalf uur, in vormgeving, prachtige verstilde beelden waaruit alle kleur is weggezogen, en in emotionele impact.

 

 

 

 

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE