NIEUWSB&W

Einde DVD in zicht?


Redactie HiFi.nl | 21 juni 2004 | B&W

(voor u gezien op het internet)

De DVD dreigt alweer uit de gratie te raken in de VS. Tenminste bij de groep "early adopters" Dat zijn de mensen die de dvd en de bijbehorende speler als eersten ontdekten en en masse dvd`s gingen huren. Amerika is het land dat de DVD juist groot maakte. Is dit wat ons uiteindelijk ook in Europa staat te wachten?  

Uit een door ChangeWave gehouden steekproef blijkt volgens Reuters dat een gezonde 32 procent van de ondervraagde welvarende “early adopters” dit jaar meer DVD’s zal huren dan vorig jaar, terwijl 13 procent van hen zegt juist minder DVD’s te huren. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig schokkend,  maar zoals de Amerikanen vaak zeggen: “the devil is in the detail.”

Als aan de laatste groep namelijk gevraagd wordt waarom ze minder dvd’s huren blijkt dat te maken te hebben met het toegenomen gebruik van digitale videorecorders, video on demand (vod), pay-per-view en in mindere mate DVD-recordable spelers.

Van de eerder genoemde 13 procent van de early adopters, zegt 42 procent van hen dat ze minder DVD’s zullen huren omdat films als zodanig minder interessant zijn geworden. Maar de tweede reden, goed voor 12 procent, is volgens ChangeWave dat er meer pay-per-view door hen wordt gebruikt. De derde reden is (goed voor 9 procent) dat ze hun digitale videorecorders gebruiken om alleen films op te nemen die ze ook daadwerkelijk interessant vinden om naar te kijken. Verder zegt zes procent van de ondervraagden meer gebruik te maken van video on demand. 1 procent, tot slot, kopieert liever films met een DVD-recordable.

In Europa is het nog niet zo ver, daar komen de eerste digitale videorecorders net op de markt. Zo is Philips net bezig er een te lanceren. Die digitale videorecorder luistert naar de weinig tot de verbeelding sprekende naam: HDRW720.

Philips HDRW720
Philips is niet de enige. Ook Digitenne biedt sinds deze week een digitale videorecorder aan. Het noemt het zelf een PVR (Personal Video Recorder). Een PVR is volgens Digitenne een digitale ontvanger gecombineerd met een harddisk om programma’s op te kunnen nemen.

Ook met de de PVR kan er geprogrammeerd worden via een elektronische programmagids. Verder kan met de PVR van Digitenne ook geknipt worden in opgenomen programma’s. Ook de PVR heeft een harde schijf van 80 GB, goed voor 44 uur aan programma’s.

 

MERK

EDITORS' CHOICE