NIEUWS

Elac FS608 4 pi


Redactie HiFi.nl | 04 juli 2004 |

(ingezonden mededeling)

Luidsprekers uit de referentie-klasse zijn meestal groot en bombastisch. Bij de ontwikkeling van het nieuwe topmodel uit de 600 serie was de doelstelling, een gracieuze behuizing te ontwerpen waarmee een maximale muziekbeleving te reproduceren
is. Bovendien moesten de voordelen van de ruimtelijke afbeelding van de 4pi gecombineerd worden met de monitorklank van een middentoon weergever.

Elac FS608 4 piOm dit te bereiken werden ELAC’s Know-how en innovatieve ideeën samengevoegd en ontstond er een volledig nieuwe technologische dimensie. Natuurlijk worden alleen luidsprekerchassis uit eigen ontwikkeling en productie
gebruikt. Een compleet nieuwe behuizingtechnologie, Van den Hul bekabeling, hoogwaardige componenten voor het wisselfilter en een WBT-terminal ronden het geheel af. Iedere muzieksoort maakt een authentieke indruk en beeld het gebeuren op een exacte manier akoestisch af en laat de  luidspreker zich optimaal in de woonruimte integreren.


Technische features en bijzonderheden

De nieuwe 4pi bandweergever

De in 1984 door ELAC ontwikkelde en gemeenschappelijk met de Nederlandse groep Van den Hul/Bakker gepatenteerde kogelvormig rondstralende 4pi-bandtweeter werd tot symbool voor de hoogwaardige hogetonen weergave. Voor de nieuwe 600 serie werd dit legendaire door de ingenieurs van ELAC noemenswaardig verbeterd.

Het principe van deze 360o afstralende bandtweeter: Een slechts 0,006mm dik aluminium-ringvormig bandje vormt het membraan, die op grond van het zeer geringe eigengewicht een buitengewoon goede impulsweergave bereikt. Alleen geluid afstralende onderdelen worden bij dit weergavesysteem bewogen.
Spreekspoelen, die de bewegende massa bij conventionele systemen verhogen en daardoor de kleinste impulsen bij de weergave “afronden” zijn niet meer aanwezig. De op een zaagtand gelijkende vorm van het dunne aluminium bandje verstijft het membraan en maakt de voor de weergave van een hoog volume noodzakelijke beweeglijkheid mogelijk. Nieuwe, op een speciale manier  geplaatste, ringvormige neodymmagneten wekken een 3 maal sterker magneetveld (+ 5 dB) dan bij de vorige uitvoering op. Dit resulteert in een rendement van boven 90 dB bij 2,8 Volt op 1 meter afstand.

De 4pi hogetonen weergever wordt ingezet vanaf 4 kHz. Dankzij de resonantievrije weergave tot 50 kHz is de luidspreker ideaal geschikt voor de weergave van SACD en DVD-A. Met de 4pi-technologie worden de hoge frequenties gelijkmatig in de ruimte geprojecteerd - een grondregel voor een homogene geluidsverspreiding. Het resultaat: een detailrijke weergave en een vrij ruimtelijk geluidsbeeld met een 360 graden rondom stralend weergavegedrag, dat werkelijk de luisterzone aanzienlijk vergroot.

Elac FS608 4pi

Natuurlijk worden ook voor de midden- en lagetonen weergave ELAC chassis uit eigen productie, zoals de nieuwe midden weergever met een innovatieve geluidsgeleiding en de gerenommeerde aluminium-sandwich-membraan laag weergevers gebruikt.
Om een precieze, droge laagweergave en tegelijkertijd een optimaal gedrag bij hoge geluidsvolumes te realiseren, wordt de vernieuwde ELAC woofer TT 180 AS (concave aluminium-sandwich-membraan met een dubbel asymmetrische extra brede rubberen ophanging) gebruikt. De spreekspoel van deze nieuwe laag weergever is vervaardigd van hitte resistent kaplon daarnaast
zorgen dubbele magneten voor een hoger rendement.

Behuizing met cross-frame-hybrid-technologie

Elac FS608 4 piDankzij de gebruikte combinatie voor de behuizing van een onder hoge druk getrokken aluminium profiel, met geleiders voor de gebruikte MDF panelen waar tussen horizontale en vertikale verstevigingen zijn gespannen, worden klankbeïnvloedende  behuizingresonanties vermeden. Daarom geven uitsluitend de chassis de muziek weer. Dit leidt tot een precieze omzetting van het  elektrische signaal in hoorbare akoestische geluidsgolven zonder beïnvloeding van de behuizing.

Het wisselfilter van deze 31/2-weg-luidspreker is gemaakt met de beste componenten die op de elektronicamarkt verkrijgbaar zijn. De vergulde WBT-aansluitbussen zijn makkelijk toegangkelijk en bieden ruimte genoeg voor kabels met een diameter tot 16 mm2 of hoogwaardige vork-kabelschoenen. Seriematig is het Bi-Wiring / Bi-Amping luidsprekerterminal voorzien van doorzichtige geïsoleerde vergulde WBT-aansluitbussen. Voor Single-Wire gebruik worden er tevens hoogwaardige verbindingen van Van de Hul kabel inclusief banaanstekkers meegeleverd .

De FS 608-4pi is seriematig voorzien van een luidsprekervoet en nieuwe makkelijk instelbare ELAC-Spikes/gummigleiders.


Verkoopprijs:
3.499 euro per stuk
Uitvoeringen: Silver Shadow hoogglans lak en tegen meerprijs en op bestelling in diverse RAL-kleuren.

 

EDITORS' CHOICE