NIEUWSB&W

Samsung gaat voor gifvrij

Redactie HiFi.nl | 06 juli 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Amsterdam-Delft, 10 juni 2004. Het electronicaconcern Samsung heeft besloten om schadelijke stoffen die gebruikt worden in electronica te vervangen. Het gaat om schadelijke stoffen die moeilijk afbreken in het milieu en overal ter wereld worden teruggevonden. Dit besluit is versneld door overleg met Greenpeace Nederland die consumentenproducten liet testen op ftalaten, broomhoudende vlamvertragers, synthetische musken, alkylfenolen en organotinverbindingen, waaronder een mobiele telefoon en televisie van het merk Samsung.

De resultaten publiceerde de milieuorganisatie op haar website. De afgelopen maanden hebben Samsung en Greenpeace gesprekken gevoerd over het gebruik van broomhoudende vlamvertragers en ftalaten. Dit heeft er toe geleid dat Samsung binnen haar stoffenbeleid een concreet tijdpad heeft afgesproken om te stoppen met het gebruik van deze schadelijke stoffen en over te stappen op schonere alternatieven. Met deze toezegging verandert hun status van rood naar oranje op de website van Greenpeace.

Samsung 63 inch

"Samsung is met dit besluit trendsetter en laat zien dat het vervangen van schadelijke stoffen door schonere alternatieven mogelijk is, "zegt Bart van Opzeeland van Greenpeace. "Dit is een voorbeeld voor andere bedrijven en de politiek in Europa." Op dit moment werkt de Europese Unie aan een nieuw chemicaliënbeleid.

Gregor Margetson, Manager Milieubeheer Europa voor Samsung Electronics: `Samsung Electronics neemt als wereldwijde speler haar verantwoordelijkheden en heeft milieuzaken altijd zeer serieus genomen. Deze samenwerking met Greenpeace laat zien dat we dit soort uitdagingen niet uit de weg gaan. De kritische aanpak van Greenpeace stimuleert ons om onze doelstellingen verder te bij te stellen en alle mogelijkheden te overwegen.  Onze ambitie hierin reikt ver`.

De gebruikte schadelijke stoffen komen tijdens de productie, het gebruik en de afvalfase in het milieu. De stoffen verspreiden zich over de hele wereld en zijn van de Alpen tot op de Noordpool teruggevonden. Het gaat om stoffen die al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn; vaak zijn het notoire hormoonverstoorders. Een van de stoffen leidde tot geslachtsverandering bij krokodillen. In het Greenpeace-rapport Gif bloedlink - het verhaal dat niemand wil horen geven zeven wetenschappers commentaar naar aanleiding van recente onderzoeken. Hoe sterk hun visies soms ook uiteenlopen, over één ding zijn deze wetenschappers het vrijwel eens: dit soort stoffen hoort niet thuis in ons milieu en dus niet in het lichaam van mens en dier.

Nederland is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Greenpeace wil dat staatssecretaris Van Geel zich inzet voor een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) met een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen en de afspraak dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Voor veel schadelijke stoffen of toepassingen bestaan al alternatieven. Samsung doet onderzoek naar alternatieven voor de huidige gebruikte stoffen vanuit het besef dat deze stoffen in het milieu ophopen en schade doen. Ondanks het feit dat voor sommige stoffen nu nog niet altijd direct bruikbare  alternatieven bestaan, wil Samsung deze ambitieuze weg in slaan. Samsung vertrouwt daarbij op haar innovatieve krachten.

MERK

EDITORS' CHOICE