NIEUWSB&W

Formatenstrijd internetmuziek

Redactie HiFi.nl | 08 juli 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Tussen de online muziekdiensten lijkt een formaten-oorlog te zijn losgebarsten. Compressie en afspeelkwaliteit zijn de belangrijkste wapens. Iedereen wil de eigen software tot standaard verheffen en zo de concurrentie achter zich laten.

Apple iPod M3-speler2Onlangs heeft Apple`s iTunes Music Store voet gezet op Europese bodem. Apple`s muziekdienst maakt gebruik van het eigen AAC-compressieformaat in combinatie met Apple FairPlay-software. Volgens de fabrikant biedt het AAC-formaat de beste compressie zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Het AAC-formaat kan alleen door Apple`s eigen iPod worden afgespeeld.

Afgelopen maandag kondigde het Japanse Sony aan zijn online muziekwinkel `Connect` te lanceren in Frankrijk, Duitsland en Groot-Britannië Sony biedt zijn muziek aan in het formaat ATRAC. Dit door Sony zelf ontwikkelde formaat is alleen af te spelen in Sony-apparatuur.

Microsoft op zijn beurt kiest voor zijn MSN Music Club voor het eigen formaat Windows Media Audio. Ook deze softwaremaker claimt uiteraard dat zijn compressiecode de beste is.

Analisten nemen waar dat fabrikanten van audiospelers in toenemende mate hun softwareformaten gebruiken om de hardware aan de man te brengen. Wanneer iemand immers een muziekcatalogus heeft opgebouwd in een bepaald, bedrijfseigen audioformaat, zal hij in de toekomst eigenlijk alleen hardware van die fabrikant kunnen kopen: anders kan hij zijn muziek niet meer afspelen. De online muziekwinkels zijn dus voor fabrikanten van audio-hardware een uitgelezen mogelijkeheid om consumenten voor langere tijd aan zich te binden.

Sony Vaio PocketMaar is er nu ook werkelijk veel kwaliteitsverschil tussen de formaten, zoals alle fabrikanten - in hun eigen voordeel - beweren? Een opvallend geluid komt wat dat betreft van RealNetworks, zelf een van de eerste bedrijven die compressie-software voor audio en video uitbracht. David Mallinson, software-consultant bij het bedrijf, stelt: `Alle verschillende formaten bieden ongeveer dezelfde geluidskwaliteit voor dezelfde compressie.`

Vooralsnog lijkt de koppeling van bedrijfseigen software aan hardware enig succes te hebben. Het succes van de Apple iTunes Music Store gaat hand in hand met het succes van de Apple iPod audiospeler.

Het is echter de vraag of consumenten op de langer termijn wel voor een van de bedrijfseigen standaarden willen kiezen. Naarmate gedownloade muziek meer wordt toegepast, bijvoorbeeld ook in de gewone hifi-installatie in de huiskamer, zal de consument willen dat al zijn muziek overal is af te spelen - en niet alleen op bepaalde devices. Open standaarden maken dan wellicht nog de beste kans.

MERK

EDITORS' CHOICE